Literatura k tématu: Život na vsi v 15. - 19. st.
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: sháním podrobnější literaturu o životě na vsi od
15. stol. do 19. stol.
hlavně s vyobrazením stylu a typů venkovských stavení /gruntů, chalup/ v
jednotlivých stoletích.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme příklady literatury, kterou můžete využít k Vašemu tématu z fondu Národní knihovny ČR:
-Lidové stavby : architektura českého venkova / Jiří Škabrada. Vyd. 1.Praha
: Argo, 1999. 246 s.
-Pešta, Jan : Encyklopedie českých vesnic : vesnické památkové rezervace, zóny a ostatní památkově hodnotná vesnická sídla v Čechách.
Praha : Libri, 2009
-Architektura v proměnách tisíciletí : architektonická kompozice, dějiny stavebního umění od pravěku dodnes, lidová architektura, životní prostředí a památková péče / Jaroslava Staňková ... [et al.]. Praha : Sobotáles, 2005.
303 s
-Encyklopedie českých vesnic : vesnické památkové rezervace, zóny a ostatní památkově hodnotná vesnická sídla v Čechách. Praha : Libri, 2003.
-Vývoj lidové architektury / Text: Vlastimil Šafránek a Alexandra Gromovská.
Ústí nad Labem : Kraj. středisko st. památkové péče a ochrany přírody, 1976.
82, [2] s.
Další záznamy naleznete v Katalogu Národní knihovny, http://www.nkp.cz , záložky Katalogy a databáze, zadáním klíčových slov (např. lidová
architektura) do vyhledávacího formuláře. Knihy je možné si objednat a vypůjčit na základě průkazu čtenáře NK ČR,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2
=16.  Obdobně si můžete v Katalogu NK ČR vyhledat i literaturu o každodenním životě, doporučovali bychom Vám zadat např. klíčová slova každodennost či každodenní život. Pro oblast české historie je možné využít i Bibliografické databáze zpracovávané Historickým ústavem AV ČR, v.v.i., které obsahují záznamy článků i monografií.
Doporučujeme Vám též internetovou adresu http://www.lidova-architektura.cz/,
kapitola Historie osídlení a vývoj domu.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2010 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu