Literatura k tématu: Zdanění výher
Text dotazu
Potřebovala bych materiály, publikace, články, atd.
o zdanění výher, o změnách v Zákoně o loteriích a jiných podobných hrách, o
hazardu, vývoji, cokoliv, co s tím souvisí, výhry ze soutěží, ... Zatím se
mi podařilo objevit jen nějaké články a dokumenty na internetu, v knihovnách
zatím nemám moc štěstí.
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledání vhodné literatury bychom Vám doporučili využít následující
zdroje:
* Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) - katalog obsahuje záznamy české literatury od roku 1900, zahraniční literatury od roku 1995, informace o starších českých a zahraničních dokumentech jsou průběžně doplňovány
* bázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl) - všeobecná výběrová národní článková bibliografie
* české licencované plnotextové databáze Anopress (http://www.anopress.cz) a Newton IT (http://www.newtonmedia.cz/media-monitoring-mediasearch-mediareport#mediasea
rch) - NK ČR nabízí přístup k databázi Anopress svým registrovaným uživatelům z počítačů NK ČR
* zahraniční licencované databáze
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3) - vzhledem k zaměření NK ČR je většina těchto databází multioborová, i když v řadě z nich je samozřejmě zastoupena také oblast ekonomických věď. Registrovaní uživatelé NK ČR mohou tyto databáze využívat i mimo NK ČR prostřednictvím vzdáleného přístupu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm). Pokud byste měla zájem využít databáze zaměřené převážně na ekonomické vědy, pak bychom Vám doporučili využít služby specializovaných knihoven (např. CIKS VŠE - http://ciks.vse.cz, Knihovna CERGE-EI - http://www.cerge.cuni.cz/library/default.asp).
Výše zmíněný Elektronický katalog NK ČR-báze NKC i článková bibliografie ANL jsou volně dostupné na stránkách NK ČR, způsob vyhledávání je v obou databázích velmi podobný. V bázi NKC můžete v základním vyhledávání vybrat pomocí rolovacího menu hledání v poli "Předmět (klíčová slova)" a do dalšího pole zadat např. dotaz: hazard OR hazardn? OR loteri? OR sázk?. Pomocí nabídky v poli "Druh dokumentu" můžete v rolovacím menu omezit vyhledávání pouze na knihy, pokud zaškrtnete nabídku "pouze dokumenty v češtině" z výsledky vyhledávání se vyloučí všechny dokumenty v jiných jazycích. V záznamech nových odborných publikací (přibližně od roku 2007) bývá často připojen i odkaz na naskenovaný obsah dokumentu.
Knihy, které naleznete v bázi NKC, je ve většině případů možné studovat pouze prezenčně v studovnách NK ČR. Podmínkou je platný čtenářský průkaz (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98).
Většina dokumentů je v NK ČR uložena ve skladištích a pro uživatele se připravují na základě jejich objednávek. Aktuální umístění vybraného dokumentu si můžete ověřit v bázi NKC kliknutím na ikonku Exempláře u konkrétního záznamu. Pro vyhledání dalších knihoven, které také mají vybraný dokument ve svém fondu, lze využít Souborný katalog ČR (http://skc.nkp.cz), Souborný katalog SKAT (http://www.skat.cz) nebo Jednotnou informační bránu (http://www.jib.cz > Profi hledání > kategorie Knihovny v ČR). Pokud již některou knihovnu navštěvujete, můžete samozřejmě prověřit přímo její katalog.
V bázi ANL bychom Vám doporučili využít spíše "Rozšířené vyhledávání", které nabízí více možností pro formulaci dotazu. V rolovacích polích zvolte hledání v poli "Předmět (klíčová slova)". Do prvního pole můžete zadat např.
dotaz: hazard OR hazardn? OR loteri? OR sázk?. Do druhého pole pak doporučujeme postupně zadat dotazy zákon? nebo daně. Periodika jsou v NK ČR půjčována pouze prezenčně. Denní tisk je také v plném textu obsažen ve výše zmíněné bázi Anopress, která je v NK ČR přístupná s archivem od roku 1996.
Značné množství článků je také možné nalézt na portálech jednotlivých deníků (http://www.ihned.cz, http://www.idnes.cz, http://www.lidovky.cz atd.).
Několik článků o historii hazardních her a loterií naleznete v Bibliografických databázích Historického ústavu AV ČR, v.v.i.
(http://biblio.hiu.cas.cz), do jednotlivých polí vyhledávacího formuláře zadejte opět slova hazard loteri. V této databázi jsou automaticky doplňovány různé koncovky zadaných slov.
Další zdrojem informací by pro Vám mohla být i databáze ASPI (http://www.systemaspi.cz/), která je v NK ČR přístupná na CD-ROM. V ASPI je možné vedle zákonů vyhledávat i judikaturu a literaturu k příslušným zákonům. Literatura (např. odborné články, důvodové zprávy) je v bázi ASPI dostupná v plném textu, k zákonu č. 202/1990 Sb. je zde 48 textů.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 11:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu