Literatura k tématu: Impact faktor
Text dotazu
Dobrý deň,
potrebovala by som presné znenie definície čo to je IF- Impact faktor
vedeckého časopisu a medián IF.
Odpověď
Dobrý den,
pokud hledáte přesné definice z oblasti knihovnictví a informační vědy, můžete využít Českou terminologickou databázi knihovnictví a informační vědy
(KTD) http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=ktd.
Impact faktor je v KTD definován jako průměrný počet citací, uváděných časopisem v běžném roce, na články, publikované časopisem ve dvou letech předcházejících.
http://sigma.nkp.cz/F/369RNXPQPPBS85CHGAKL2UCBEGFKSXAPPIVEG7GQYPIGRR75Y2-356
92?func=find-b&find_code=WTD&request=impact&adjacent=N.
Medián je označení pro střední hodnotu, je to ta hodnota, která dělí řadu podle velikosti seřazených výsledků na dvě stejně početné poloviny: z čísel 1, 2, 2, 3, 8 je medián 2. Medián IF je tedy střední hodnota IF. Viz např.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Medi%C3%A1n.
Další informace o Impact faktoru naleznete např. ve Wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Impact_factor
http://cs.wikipedia.org/wiki/Impakt_faktor .
Dále Vám doporučuji k přečtení např. tyto články:
*Hercová, Jana. Citační analýzy jako nástroj hodnocení národů v kontextu světové a evropské vědy. In: Informace na dlani. Praha : Albertina icome Praha, c2004. ISSN 1214-1429.
(http://www.inforum.cz/pdf/2004/Hercova_Jana.pdf)
*Špála, Milan. Impakt faktor : dobrý sluha, ale špatný pán. In: Ikaros [online]. Roč. 10, č. 4 (2006). ISSN 1212-5075.
(http://www.ikaros.cz/node/3293)
*Tomanová, Hana. Web of Knowledge 2009. In: Informace : Knihovna Akademie věd ČR. Roč. 18, č. 2 (2009), s. 18-25. ISSN 1210-8502.
(http://www.lib.cas.cz/cs/vydano-avcr/informacni-bulletin/)
*Vavříková, Lucie. Citační databáze Web of Science a další produkty Thomson Reuters pro hodnocení vědeckých výstupů - aktuální novinky. In: Ikaros [online]. Roč. 13, č. 4 (2009). ISSN 1212-5075.
(http://www.ikaros.cz/node/5372)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2010 10:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu