Literatura k tématu: Horní zákon Václava II.
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat zda-li existuje nějaká
litertura popisující obsah Horního zákona vydaného Václavem II, příp.
navazující zákon z roku 1854.
Odpověď
Dobrý den,
uvedenými zákony se přímo zabývají následující publikace, vyhledali jsme je prostřednictvím elektronického katalogu Národní knihovny ČR
(http://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
* Ius regale montanorum, aneb, Právo královské horníkuov / z latiny přeložil Petr Přespole roku 1460 ; k vydání připravil Jaroslav Bílek roku 2000. 2., nezměn. vyd. Kutná Hora: Kuttna, 2002. 88 s. ; 30 cm. ISBN 80-86406-28-8.
horní právo -- díla do r. 1800 * komentáře * studie * zákony
* Horní regál a horní vlastnictví podle obecného horního zákona ze dne 23.
května 1854 / Napsal Bohumil Dymeš. Praha ; Brno: Orbis, 1937. IX - 95 - [I] s. ; 8°. (Sbírka spisů právnických a národohospodářských; Sv. LXXXV)
Hornímu zákonu se také věnují samostatné kapitoly v níže uvedených
dokumentech:
* JÁNOŠÍKOVÁ, Petra; KNOLL, Vilém; RUNDOVÁ, Alena. Mezníky českých právních dějin. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2010. 215 s.; 21 cm. (Vysokoškolské učebnice). ISBN 978-80-7380-251-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201006/contents/nkc20102033859_1.pdf
* SCHELLE, Karel a kol. Praktikum českých právních dějin. Plzeň:
Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009. 278 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-7380-201-1.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201001/contents/nkc20091992376_1.pdf
* CHARVÁTOVÁ, Kateřina. Václav II. : král český a polský. Praha: Vyšehrad, 2007. 343 s., [8] s. barev. obr. příl. : il., mapy, faksim., geneal. tabulky ; 21 cm. (Velké postavy českých dějin ; sv. 7). ISBN 978-80-7021-841-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200707/contents/nkc20071723639_1.pdf
* MAREČKOVÁ, Marie. České právní a ústavní dějiny: stručný přehled a dokumenty. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. 449 s. ; 21 cm.
ISBN 80-244-1502-X.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200705/contents/nkc20071716686_1.pdf
* TOMÍČEK, Rudolf. Báňské zákonodárství v historii Královských horních měst Horní Slavkov, Krásno, Čistá. Horní Slavkov : Město Horní Slavkov, 2007. 151 s. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 25 cm. ISBN 978-80-254-0173-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200710/contents/nkc20071748189_1.pdf
V článkových databázích ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) a Bibliografické databázi Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz) jsou k tomuto tématu k dispozici také články:
ŠIMEČKOVÁ, Eva. Pracovněprávní ustanovení Horního zákoníku Václava II. - k 800. výročí vydání Horního zákoníku. In: Právník. -- Praha. -- ISSN 0231-6625. -- Roč. 139, č. 3 (2000), s. 294-309
Resumé: Vývoj českého horního práva. Jihlavské horní právo. Kutnohorské horní právo a vydání Horního zákoníku Václava II. Rozbor zákoníku se zvláštním zaměřením na pracovněprávní ustanovení - I. a IV. kniha.
LÍBALOVÁ, Dorota. Ius Regale Montanorum. Zprávy památkové péče. Časopis státní památkové péče. 63, 2003, č. 2, s. 103-104.
BÍLEK, Jaroslav. K otázce historického významu Ius regale montanorum. Český časopis historický. 27 [77], 1979, č. 5, s. 730-741.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu