Literatura k tématu: Americká ústava
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli existuje v knihovně nějaká kniha která je
zaměřena na ústavu USA (popř. jestli byjste mi mohli poslat seznam knih
zabívající na toto téma).
Děkuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli několik publikací, které se ústavou Spojených států amerických zabývají, jejich citace uvádíme níže. Nejedná se o kompletní přehled dokumentů věnovaných tomuto tématu, jeho zpracování by již spadalo do rešeršních služeb, které jsou placené (bližší informace o rešeršních službách jsou k dispozici na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm).
BREYER, Stephen G.,Active liberty : interpreting a democratic Constitution.
Oxford: Oxford University Press, 2008. xiv, 200 s. ; 22 cm. ISBN 978-0-19-922707-5.
* ústavní právo -- Spojené státy americké * ústavní soudnictví -- Spojené státy americké * interpretace práva -- Spojené státy americké
AMAR Akhil Reed. The Bill of Rights : creation and reconstruction. New
Haven: Yale University Press, 1998. xv, 412 s. : il. ; 25 cm. ISBN 0-300-07379-8.
* ústava -- Spojené státy americké * ústavní právo -- Spojené státy americké
* občanská práva -- Spojené státy americké
The Constitution of the United States of America : analysis and interpretation, Analysis of cases decided by the Supreme Court of the United States to June 28, 2002 / prepared by the Congressional Research Service, Library of Congress ; Johnny H. Killian, George A. Costello, Kenneth R.
Thomas, co-editors ; David M. Ackerman ... [et al.], contributors.
Washington : U.S. Government Printing Office, 2004. 2608 s. ; 26 cm. (Senate document / 108th Congress - 2d Session ; No. 108-17). ISBN 0-16-072379-5.
* ústavní právo -- Spojené státy americké * ústava -- Spojené státy americké * soudní rozhodnutí a stanoviska -- Spojené státy americké
The Constitution of the United States of America : as amended unratified amendments, analytical index / presented by Mr. Ney. Washington : U.S.
Government Printing Office, 2003. vi, 79 s. ; 23 cm. (Documents / 108th Congress, 1st session, House of Representatives ; no. 108-95). ISBN 0-16-051424-X.
* ústava -- Spojené státy americké * zákony * komentáře
COX, Archibald. The court and the constitution. Boston : Houghton Mifflin, c1987. 8, 434 s. ; 21 cm. ISBN 0-395-48071-X.
* Spojené státy americké. Supreme Court * ústava -- Spojené státy americké
* ústavní právo -- Spojené státy americké
* interpretace práva -- Spojené státy americké * soudní nálezy a usnesení
-- Spojené státy americké
Deklarace nezávislosti Spojených státu amerických a Ústava Spojených států amerických / Thomas Jefferson ; s komentáři Miloše Krejčího. V nakl. Otakar II. 1. vyd. Praha : Otakar II., 2000. 178 s. ; 21 cm. ISBN 80-86355-24-1.
* ústava -- Spojené státy americké
* Spojené státy americké * zákony * komentáře
The documentary history of the ratification of the constitution. volume 1, Constitutional documents and records, 1776-1787 / edited by Merrill Jensen.
Madison : State Historical Society of Wisconsin, 1976. 391 s. ; 24 cm. ISBN 0-87020-153-0.
European and US constitutionalism / edited by Georg Nolte. Cambridge:
Cambridge University Press, 2005. x, 312 s. ; 24 cm. ISBN 0-521-85401-6.
* konstitucionalismus -- Evropa * konstitucionalismus -- Spojené státy americké * ústava -- Evropa
* ústava -- Spojené státy americké * srovnávací právní věda
Tématu ústavy USA je také věnován rozsáhlý text v publikaci Dějiny Spojených států od A. Nevinse a H.S. Commangera (Klatovy: Amlyn, 1994. 379 s. ISBN 80-901494-4-8).
Pokud byste měla zájem pouze o text ústavy, máme ho v NK ČR také k
dispozici:
The Constitution of the United States with index and the Declaration of Independence. 18th (with 27th Amendment) ed. Washington : U.S. G.P.O, 1992.
46 s. ; 16 cm. (House document / USA, Congress, House ; 108-96).
The Constitution of the United States ; and The Declaration of Independence / [foreword Warren E. Burger]. Washington: Commission on the Bicentennial of the United States Constitution, [mezi 1988 a 1991]. 46 s. ; 16 cm.
Ústava Spojených států = The Constitution of the United States. Brno:
Ryšavý, 1995. 126 s.; 15 cm.
Zajímavé mohou být také internetové odkazy, např.:
http://www.archives.gov/exhibits/charters/charters.html
http://is.muni.cz/th/61127/pravf_m/Ustavni_system_USA_a_jeho_vyvoj.doc
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2010 11:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu