literatura k antice
Text dotazu
Dobrý den. Mám za úkol přečíst knihy, týkající se antiky. Rozhodla jsem se, že si přečtu knihu Já, Claudius od Roberta Gravese, ale oponovali mi, že to je historický román a ne sekundární literatura z antiky. Můžete mi říct, proč bych to jako sekundární litaraturu nemohla použít? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, v odpověď na Vaši otázku je potřeba nejprve vymezit pojmy sekundární literatura a historický román. Sekundární literatura, neboli metatext je druhotný, odvozený text, vzniklý působením jiného, prvotního textu. Jedná se o literaturu pojednávající například o konkrétním díle. Historický román je románový žánr, jenž je tematicky zaměřen především na děje dob minulých a materiál, jehož základem jsou historická fakta a reálie. Tento žánr vznikl v romantismu a nese další charakteristiky románu. Problematičnost Vašeho výběru tedy tkví ve skutečnosti, že kniha Já, Claudius Roberta Gravese skutečně historickým románem je, což de facto znamená, že se jedná o fiktivní příběh na pozadí antických reálií. Dále bychom Vám doporučili věnovat pozornost vymezení antiky, které ve svém nejširším smyslu slova znamená veškerý starořecký a starořímský svět, život, kulturu, literaturu a světový názor proti modernímu. Pro inspiraci Vám nabízíme několik příkladů sekundární literatury, která se dotýká antiky.
Antická obec / Fustel de Coulanges ; [z francouzského originálu ... přeložili Jitka Bryksí, Kateřina Mikšová a Jan Sokol ; doslov Jan Sokol]. -- 1. vyd.. -- Praha : SOFIS : Pastelka, 1998. -- 390 s. ; 21 cm
Dějiny psané Římem / Vojtěch Zamarovský ; [kresby Otakar Pok ; fotografie Petr Zamarovský]. -- 3., dopl. vyd., v ČS 1. vyd.. -- Praha : Český spisovatel, 1995. -- 454 s., [8] s. barev. fot. : il., fot., mapy ; 21 cm
Římské impérium : vrchol a proměny antické civilizace / Jan Burian ; přebal, vazba a graf. úprava Marie Králová. -- 1. vyd.. -- Praha : Svoboda-Libertas, 1994. -- 236 s., [32] s. fotogr. : obr., mp. ; 21 cm
Antická filosofie / Friedo Ricken ; přeložil David Mik. -- 2. vyd.. -- Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. -- 230 s. ; 19 cm
100 postav klasické mytologie : seznamte se s fascinující historií řeckých a římských bohů / Malcolm Day ; přeložil Karel Kopička. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Metafora, 2008. -- 160 s. : il. (převážně barev.), geneal. tabulky ; 23 cm
Počátky řeckého myšlení / Jean-Piere Vernant ; [z franc. orig. ... přel. Miloš Rejchrt]. -- 2. oprav. vyd.. -- Praha : Oikoymenh, 1995. -- 87 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu