Literatura - Atavismus
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Dobrý den, už dlouho marně sháním nějaký zdroj o
atavismech. Na téma atavismus budu dělat seminární práci a každý zdroj by mi
byl velkým přínosem. Existují nějaké odborné knihy které se týkají tohoto
tématu?
Odpověď
Dobrý den,
dokumenty zabývající se atavismy, které jsme nalezli v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), jsou vesměs úzce zaměřené na konkrétní případy atavismů, zřejmě nebudou podávat nějaký obecnější přehled.
Jedná se o následující publikace:
UNZEITIG, František. Atavistická abnormita květu sasanky bílé Anemone nemorosa L. = Atavistische Abnormität der Blüte von Anemone nemorosa L. Brno
: Mor. přírodovědecká společnost : A. Píša [distributor], 1935 ([Novina]). 9 s. ; 8°.
KRÁLÍK, Jan; ŠEBÁNEK, Jiří; KLÍČOVÁ, Šárka. Morphological Atavism and Rhizogenesis in Woody Species. Praha : Academia, 1980 (Brno : Tisk 2). 28, [1] s. 4 s. fot. příl. [2] s. tb. : obr., fot. a tab. ; 8°. -- (Acta scientiarum naturalium Academiae scientiarum bohemoslovacae, Brno. Tomus 14, Nova series ; Fasc. 5)
RŮŽIČKA, Vladislav. Případ polydaktylie koně s poznámkami o atavismu. V Praze : Česká akademie věd a umění, 1933 (Alois Wiesner). 11 s. : II tab. ; 8°. (Rozpravy České akademie věd a umění. Tř. II ; Roč. XLII. Čís. 27)
AEBY, Christoph Theodor. Über das Verhältniss der Mikrocephalie zum Atavismus. Stuttgart : Ferdinand Enke, 1878. 26 s. ; 4°.
Obecnější informace byste mohla získat spíše z publikací zaměřených na evolucí, původ druhů, dědičnost a genetiku, např.:
DARWIN, Charles. O vzniku druhů přírodním výběrem. Vyd. 3., V nakl. Academia 2., rev. Praha : Academia, 2007. 579 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-200-1492-4
(váz.)
Kapitola V - Zákony proměnlivosti - podkapitola: Návrat k dávno ztraceným znakům
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200801/contents/nkc20071762827_1.pdf
DARWIN, Charles. O původu člověka. Vyd. 2., rev. Praha : Academia, 2006. 357 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-200-1423-3 (váz.)
WELLS, Spencer. Adam a jeho rod : genetická odysea člověka. Praha : Argo :
Dokořán, 2005. 255 s., [16] s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.), mapy ; 21 cm. ISBN 80-86569-79-9 (Dokořán : váz.). ISBN 80-7203-640-8 (Argo
: váz.)
DOSTÁL, Petr et al. Historický vývoj organismů. Praha : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2004. 132 s. : il. ; 30 cm. ISBN 80-7290-187-7 (brož.)
JONES, Steve. Jazyk genů : biologie, historie, evoluční budoucnost. Praha ; Litomyšl : Paseka, 1996. 285 s. ; 20 cm. ISBN 80-7185-069-1.
FLEGR, Jaroslav. Úvod do evoluční biologie. Praha : Academia, 2007. 544 s. :
il. ; 21 cm. ISBN 978-80-200-1539-6 (váz.)
Podle klíčových slov by měly informace o atavismech obsahovat i následující dokumenty (nalezené v souborném katalogu SKAT - http://www.skat.cz), nejedná se však o odborné publikace, proto by možná bylo vhodné přistupovat k nim s jistou rezervou:
VESELÝ, Josef. Příručka vysoké magie. Praha: Vodnář, 2007. 800 s. ISBN 978-80-86226-75-0.
Odkaz na záznam: http://www.vkta.cz/skat/l.dll?cll~KN9912100000293218
GOULD, Stephen Jay et al. Jak neměřit člověka: pravda a předsudky v dějinách hodnocení lidské inteligence. Praha: Lidové noviny, 1998. 436 s. ISBN 80-7106-168-9.
Odkaz na záznam: http://www.vkta.cz/skat/l.dll?cll~KN9912100000131961
FARKAS, Viktor. Nevysvětlitelné záhady. Praha: Knižní klub, 1993. 259 s.
ISBN 80-85634-15-5.
Odkaz na záznam: http://www.vkta.cz/skat/l.dll?cll~KN9912100000030103
V katalogu Vědecké knihovny v Olomouci (http://aleph.vkol.cz):
FRIEDENBERG, Edgar Zodlag. The dignity of youth and other atavisms. Boston, 1966.
Rozsáhleji je heslo atavismus rozpracováno také v Ottově slovníku naučném či ve Wikipedii - http://cs.wikipedia.org/wiki/Atavismus.
Pokud byste potřebovala doporučit další literaturu, obraťte se spíše na odborné knihovny zaměřené na  oblast přírodních věd a biologie, např.
Knihovnu biologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze (http://lib.natur.cuni.cz/BIBLIO/index.php?menu=biologie), Ústřední knihovnu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně
(http://www.sci.muni.cz/main.php?stranka=319840&podtext=) nebo Společnou knihovnu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (http://www.lib.jcu.cz/www_bf/knihovna_bf.htm).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.01.2010 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu