literární ceny + statistika knižního trhu
Text dotazu
Dobrý den, hledám informace o literárních cenách a potřebuji podrobnější informace o cenách Jiřího Ortena, Knižního klubu (složení poroty, způsob hodnocení) i nějaké zajímavosti.
Dále hledám statistiku knižního trhu za rok 2005 podle vydavatelů, překlady do a z jazyků, podle žánrů, atd. Prosím vás o pomoc s hledáním. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, některé informace o literárních cenách najdete na následujících adresách, pokud byste chtěla vědět více, bylo by vhodné se obrátit na instituce, které ceny udělují.
http://www.kosmas.cz/oceneni.asp?str=D
http://www.blisty.cz/art/19741.html
http://www.knizniweb.cz/jnp/cz/ctenari/literarni_kavarna/aktuality/ctenari-home-literarni_kavarna-aktuality-Literarni_cena_11_rocnik.html.
Ohledně statistiky knižního trhu. Ta je zpracovávána v NK ČR a zveřejňována v ročence Statistika kultury (http://www.ipos-mk.cz/st_statistika.asp). Pro rok 2005 ještě zpracována není .
Některé údaje můžete zjistit z našich databází. Buď z báze NKC (http://sigma.nkp.cz/F/) nebo z České národní bibliografie (http://aip.nkp.cz/).
Lépe se operuje s bází NKC (údaje by se neměly lišit). V NKC nejprve zvolte Dílčí báze - a zde specifikujte - zřejmě Knihy domácí provenience. Pak pracujte s vyhledáváním z různých polí.
Můžete např. vyhledat všechny knihy v r. 2005 a poté výsledek zpřesnit (položky Zpřesnit nebo Filtrovat). Při menším počtu záznamů lze výsledek uspořádat podle autorů nebo názvů (resp. roků vydání).
Podle vydavatelů lze zjistit, co který vydavatel vydal v daném roce.
Překlady zjistíte tak, že zvolíte jazyk originálu (z něj se překládá) a jazyk dokumentu (do něj se překládá).
Pro tematické (žánrové) hledání je nejlepší užít znaky MDT (najdete je pro příslušné skupiny např. ve formulářích pro statistiku kultury 2005, viz adresa výše - nebo v bázi MDT http://aip.nkp.cz/mdt/). V tomto případě je třeba použít vyhledávání CCL.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu