literárněvědné pojmy
Text dotazu
podstata literatury, literární druhy, prozodické systémy verše, struktura literárního díla, počátky slovesného umění
Odpověď
Dobrý den, nevyužíváte náhodou naši službu k řešení školního úkolu?
Objasnění Vámi zmiňovaných pojmů najdete v příručkách tykajících se literární vědy a v literárně teoretické literatuře, např.:
Baldick, C.: The concise Oxford dictionary of literary terms. Oxford : Oxford University Press, 2004
Lentricchia, F. - McLaughin, T. (edd.): Critical terms for literary study. London : University of Chicago Press, 1995
Vodičková, M. - Bak, J.: An introduction to literature. Olomouc : Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998
Nunning, A. - Trávníček, J. - Holý, J.(edd.): Lexikon teorie literatury a kultury : koncepce - osobnosti - základní pojmy. Brno : Host, 2006
Kobr, J.: Malý slovník literárních pojmů. Praha : Linx & spol., [2001?]
Štraus, F.: Príručný slovník literárnovedných termínov. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2005
Valček, P.: Slovník literárnej teórie. Bratislava: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2000-2003
Prokop, V.: Teorie literatury, aneb, Několik praktických slovníčků literárních pojmů. Sokolov : O.K.-Soft, 2005
Findra, J. - Gombala, E. - Plintovič, I.: Slovník literárnovedných termínov. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1987
Eagleton, T.: How to read a poem. Malden : Blackwell, 2007
Jankovič, M. - Pešat, Z. - Vodička, F. (edd.): Struktura a smysl literárního díla : sborník studií. Praha : Československý spisovatel, 1966
Haman, A.: Úvod do studia literatury a interpretace díla. České Budějovice : Jihočeská univerzita, 1997
Pospíšil, I.: Genologie a proměny literatury. Brno : Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 1998
Pospíšil, I. - Gazda, J. - Holzer, J. a kol.: Integrovaná žánrová typologie : (komparativní genologie) : projekt, metodologie, terminologie, struktura oboru, studie. Brno : Masarykova univerzita, 1999
Pavera, L. - Všetička, F.: Lexikon literárních pojmů. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002
Bakoš, M.: Literárna história a historická poetika : príspevky k metodológii literárnej vedy. Bratislava : Slovenský spisovateľ, 1973
Čepan, O.: Literárne dejiny a literárna veda. Bratislava : Veda, 2002
Šklovskij, V.: Teorie prózy. Praha : Akropolis, 2003
Bense, M. : Teorie textů. Praha : Odeon, 1967
Petrů, E.: Úvod do studia literární vědy. Olomouc : Rubico, 2000
Hrdlička, F.: Průvodce po literárním řemesle : (základy tvůrčího psaní). Praha : Akropolis, 2008
Česal, M.: Žánry a struktura dramatického textu. Praha : Ústř. dům lid. umělecké tvořivosti, 1969
Kelly, D.: The arts of poetry and prose. Turnhout : Brepols, 1991
Mukařovský, J.: Básnická sémantika : univerzitní přednášky Praha. Praha : Karolinum, 1995
Mukařovský, J.: Cestami poetiky a estetiky. Praha : Československý spisovatel, 1971
Bělíček, P.: Historická poetika. I, Poetika folklóru. Praha : Urania, 2001
Veselovskij, A. N.: Historická poetika. Bratislava : Tatran, 1992
Kubínová, M. (ed.): O poetice literárních druhů. Praha : Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, 1995
Pechar, J.: Od příběhu k románu : k poetice výpravné prózy. Praha : Československý spisovatel, 1989
Jakobson, R.: Poetická funkce. Jinočany : H & H, 1995
Hrabák, J.: Úvod do teorie verše : vysokošk. příručka. Praha : SPN, 1986
Fischerová, S. - Starý, J. (edd.): Původ poezie : proměny poetické inspirace v evropských a mimoevropských kulturách. Praha : Argo, 2006
Zdroj:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu