likvidace sinice ultrazvukem
Text dotazu
jak dokáži likvidovat sinice ultrazvukem?
Odpověď
Dobrý den,
výzkumy na odstranění sinic ultrazvukem s úspěchem zkoušel vědec Michiel Postema z University of Hull. Jeho tým věří, že ultrazvuk likviduje heterocyty, nápadné speciální buňky ve vláknu sinic, kde probíhá fixace vzdušného dusíku a které mimo jiné díky obsaženým plynům fungují jako plováky. Vlna ultrazvuku z ultrazvukové zbraně způsobí, že plyn v heterocytech začne rezonovat a postižené heterocyty nakonec vyhřeznou. Vlákna sinic poté bezvládně klesnou do tmy, která je rychle zabije.
Vědci vyzkoušeli celkem tři různé frekvence ultrazvuku, kterými trýznili obzvlášť proklínanou sinici Anabaena sphaerica, jejíž neurotoxiny způsobují onemocnění dýchacích cest a někdy i rakovinu jater. Nakonec se ukázalo, že fungují všechny tři, přičemž vítězem se stala frekvence blízká 1 megahertzi.
To odpovídá i teoretickým výpočtům, které Postema a spol. odvodili z rozměrů heterocytů této sinice, jejichž velikost se pohybuje kolem 6 mikrometrů.
Ultrazvukové zbraně lze jemně nastavit na konkrétní druh sinice ve vodním květu. V takovém případě jde o čistou technologii, která víceméně nepoškozuje ostatní organismy. Ultrazvuk navíc zlikviduje právě jenom heterocyty, protože ostatní buňky vláknitých sinic jsou plné vody a jako takové ultrazvukovým impulsům docela slušně odolávají. To je velice vhod, protože destrukce všech buněk sinic vodního květu by do okolní vody vyplavila ohromné množství neurotoxinů.
Pokud se začnou ultrazvukové zbraně opravdu nasazovat proti sinicím, bude to nejspíš jenom ve sladké vodě a jen na menších vodních plochách. Voda totiž ultrazvuk nesmírně účinně pohlcuje a účinný dostřel ultrazvuku o frekvenci 1 MHz je ve vodě pouhých 20 metrů.
Zdroj: http://www.osel.cz/index.php?clanek=4468 , taktéž http://fyzmatik.pise.cz/115364-ultrazvukovym-delem-na-sinice.html .
Dotazu by se také mohly týkat články (záznamy z článkové báze ANL na adrese http://aleph.nkp.cz/F ):
* SK. Jak na nebezpečné sinice. In Moderní obec. Roč. 14, č. 8 (2008), s. 31. ISSN 1211-0507.
* OPATŘIL, Jan. Sinice včera a dnes. Rybářství. Č. 8 (2008), s. 32-35. ISSN 0373-675X.
* ADAMEC, Tomáš. Pitná voda - program budoucnosti. Farmář. Roč. 5, č. 11 (1999), s. 80. ISSN 1210-9789.
Klíčová slova: hygiena vody * pitná voda * fyzikální vlastnosti * úprava * magnetizace * polarizace * ozonizace * ošetření ultrazvukem * další metody
* NEYENS, E.; BAEYENS, J.; WEEMAES, M. The use of ultrasound techniques in wastewater treatment [elektronický zdroj].  In: CHISA 2004 : 16th international congress of chemical and process engineering : 22-26 August 2004, Praha, Czech Republic / Czech Society of Chemical Engineering [CD-ROM]. Praha : Process Engineering Publisher, 2004. 2 s. ISBN 80-86059-40-5.
S dotazem se můžete také obrátit na knihovnu Matematicko-fyzikální fakulty UK, která službu Ptejte se knihovny také zajišťuje, kontaktní údaje naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/matematicko-fyzikalni-fakulta-uk-knihovna/ .
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2011 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu