Lidické ženy v koncentračním táboře Majdanek
Text dotazu
Z 203 žen, které byly 10. června 1942 odvlečeny z
Lidic se jich 60 nevrátilo domů. Kolik z nich bylo zavražděno v
koncentračním táboře Majdanek?
Odpověď
Dobrý den,
z koncentračního tábora v Ravensbrücku, kam byly lidické ženy odvlečeny, 2.
února 1943 odjel transport do KL Majdanek, v němž byly 34 lidické ženy starší pětapadesáti let. Přímo v Majdanku jich zemřelo pět, dalších 23 bylo zavražděných v Osvětimi. V září 1944 se posledních šest vrátilo do Ravensbrücku. Válku přežili tří z nich, tří zbývající ženy byly 16. dubna zavražděny v místní plynové komoře.
Zdroj:
Stehlík, E.: Lidice : Příběh české vsi. Lidice: Památník Lidice, 2004
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2010 11:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu