lep na poštovních známkách
Text dotazu
Jaké je složení lepu na poštovních známkách, je zdraví neškodný (tedy je možno známky olizovat bez nebezpečí?). Měnilo se nějak v historii složení lepu na známkách - jaký byl před padesáti nebo před sto lety?
Odpověď
Dobry den, historii postovnich znamek se ve sve knize zabyval  BASIKA, Karel. Sto let postovni znamky 1840-1940. Historie a vznik postovni znamky. Praha: nakladem vlastnim, 1940, 1946. Signatura NK CR 54 F 13770, 54 G 24573 Ve sve knize uvadi: "Gumovani - klih. Lep, popisovany v okrajovych napisech jako pojitko, delal vzdy tiskarne velke starosti a take postovnim uradum.
Gumovani delo se v tiskarne, rucne, kde lepiva hmota byla horka nanasena na archy rucnimi kartaci. Lepidlo bylo rozdilne v barve i sile. ..."
S. 12: "...Nejstarsimi lepidly byly ruzne druhy klihu, pozdeji lepidla skrobova. ... prvni zminky o prumyslove vyrobe lepidel v Evrope jsou ze 17. stoleti z Holandska a z Anglie. Vyrabela se predevsim klihova a skrobova lepidla pro nabytkarsky a papirensky prumysl. V obou odvetvich se techto lepidel pouziva dodnes."
S.51: "Lepidlo na obalky (podobne jako lep na znamky) skrob 12%, louh sodny
4 %, klih (30 %ni roztok) 10 %, skrobovy sirup 2 %, dextrin 3 %, voda do 100 %"
S.72-3: "Arabska guma (arabska klovatina) Nejznamejsi klovatina je arabska guma. Vyteka jako husty vyron po poraneni nejruznejsich druhu stromu akacie rostoucich v severni a stredni Africe. Prichazi do obchodu v zrnech vejciteho nebo kuloviteho tvaru velikosti hrachu,... je to uhlohydrat, ktery se sklada z vapenatych, draselnych a horecnatych soli kyseliny abietove.... Pouziti: Lepi se jimi obalky, znamky, lepici papiry, ..."
S. 152: "Lepicim papirum se rika take papiry gumovane. Oznaceni vzniklo tak, ze prvni lepici papiry byly postovni znamky a k jejich lepeni se pouzivalo arabske gumy. Odtud nazev gumovani....
Vlastnosti: Vetsina lepicich papiru ma lepidlo rozpustne ve vode. Lepi se vlhcenim. Vlhci se vetsinou cistou vodou nebo slinami. Nekdy se ucinek vody zvysi pridanim glycerinu, malym mnozstvim kyselin nebo zasad."
S. 180: Lepidla na obalky, nalepky, znamky patri mezi lepidla vlhcitelna vodou. Lepidlo se nanasi na papir a po zaschnuti musi zustat aktivni az do okamziku pouziti, kdy se stane lepivym po ovlhceni vodou prstem nebo houbickou..."
Zda se, ze uprava lepidla pri dnesni vyrobe se trosku lisi, ale zakladem je nejspis stale klih nebo skrob . Dohledat, jake bylo presne slozeni lepu pred padesati nebo pred sto lety, se nam v nasich dostupnych zdrojich nepodarilo.
Myslim si, ze kdyz olizne clovek jednu znamku, tak z toho nebude mit vyrazne zdravotni problemy, ale pri vetsim mnozstvi by mu asi nemuselo byt dobre. Zalezi ale na uvazeni kazdeho jedince.
Doporucila bych Vam jeste expozici Postovniho  muzea, kde by jiste bylo mozno ziskat dalsi informace, viz odkaz nize
http://www.cpost.cz/jetspeed/portal/media-type/html/user/anon/page/default.psml/js_pane/postovnimuzeum;jsessionid=AAARI=bK5czGjuYzx+1Mrg.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2009 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu