Leopold Jelínek, o něm
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi sdělit nějaké životopisné údaje o spisovateli Leopoldu Jelínkovi, autoru knihy Otokar Březina ze všedního rozhovoru.
Odpověď
Dobrý den,
o spisovateli Leopoldu Jelínkovi jsme bohužel v nám dostupných zdrojích zjistili pouze minimum informací. Narodil se roku 1906 a zemřel 1986, měl by být pohřben na hřbitově v Ďáblicích (Zdroj: server Pražské informační služby, http://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/hrbitov_dablice_ustredni_hrbitov).Prohlédli jsme i dvě díla, jichž je autorem, s nadějí, že nalezneme více. Možná máte tato díla k dispozici, nicméně z nich citujeme:
Otakar Březina ze všedního rozhovoru
- před titulním listem je otisknut dopis O. Březiny Leopoldu Jelínkovi, kde je uvedena i Jelínkova adresa: Praha 8, Libeň čp.478 (možná byste mohl zkusit kontaktovat Archiv hlavního města Prahy, který má k dispozici evidenci obyvatelstva, http://www.ahmp.cz/)
- za titulním listem je uvedeno věnování: "Připsáno mému drahému bratrovi Karlu Jelínkovi"
- na konci knihy stojí: "Dvanáct let uplynulo od oněch hodin, minut a vteřin, za něž vděčím Prozřetelnosti, že mi dopřála je prožít s Otakarem Březinou. A co víc: že mi konečně, pozdě, ale přeci jenom, Osud také dopřál, co jsem tak dlouho měl u sebe, říci i druhým. Nechť knížka nalézá tak nerušené cesty a pohodu, jako jsme je nalézali tenkrát spolu - s Otakarem Březinou (kniha byla vydána r. 1940)
druhé dílo má název Libeňské klasy:
- před titulním listem je uvedeno: "Npor. pěch. Svatopluku Hájkovi ve vzpomínkách na tolik krásných dnů z putování po drahé vlasti 1939"; na další straně následuje Jelínkova fotografie
- dále uvedeno věnování: "Připsáno rodičům na prahu jejich šedesátin"
- na konci knihy opět dovětek: "Sbírka těchto básní vznikla za jednoho letního večera 1939, v osamocení, ve vonné vysoké trávě, s pohledem dolů na šedé libeňské střechy, dvacet let od onoho dne, kdy jsem po prvé nad libeňskými skalkami patřil na Libeň, tak všední a přece tak krásnou" (kniha vyšla r. 1939)
Podle naskenovaného katalogu Katif (Generální katalog I, http://katif.nkp.cz/) jsme nalezli informaci o tom, že Leopold Jelínek byl také odpověným redaktorem časopisu Československý fotograf, který vydávalo Společenstvo fotografů obvodu Obchodní a živnostenské komory pražské se sídlem v Praze, vycházel však pouze od 1. ledna 1922, č. 1 - 1922, do č. 6/7).
Pro detailnější informace se ještě můžete zkusit obrátit na odborná pracoviště jako např. Ústav pro českou literaturu AV ČR
(http://www.ucl.cas.cz/) nebo Ústav české literatury a literární vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (http://cl.ff.cuni.cz/).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu