legenda o sv. Anežce
Text dotazu
Dobrý den,
hledám český překlad některé z legend nebo pramenů o sv. Anežce Durynské. Na internetu jsem našla tyto prameny: 1. Konrád z Marburku, Epistola, nazývaná také Summa Vitae, životopis.
2. Dicta quatuor ancillarum [Výpovědi čtyř služebných].
3. Cesarius z Heisterbachu, cisterciák, Vita sancte Elysabeth lantgravie [Život lankraběnky sv. Alžběty], 1236.
4. Anonym ze Zwettlu, cisterciácký mnich, Vita Sanctae Elisabeth, Landgravie Thuringiae [Život sv. Alžběty, duryňské lankraběnky], 1236.
5. Kronika z Reinhardsbrunnu, benediktinského kláštera.
6. Neznámý františkán, Vita beatae Elisabeth [Život blažené Alžběty], konec 13. stol.
7. Dietrich z Apoldy, dominikán, Vita S. Elisabeth [Život sv. Alžběty], mezi 1289-1291.
Nemůžu zjistit, jestli jsou někde k dosažení v češtině.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Bohužel se nám nepodařilo vyhledat Vámi uvedené legendy o sv. Alžbětě. O sv. Alžbětě jsme našli např. tyto knihy (v českém jazyce).
* Chaloupka, Adolf, ed. Život svaté Alžběty Durynské: [v obrázkové knize českého původu ze XIV. století, zv. "Liber depictus". Praha: Řád Alžbětinek, 1941. 55 s.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000664303&local_base=SKC ]
* Žiwot sw. Alžběty, dcera krále Uherského. W Praze: Anna Špinková, 1843. 14 s.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001910216&local_base=SKC ]
* ŠTÍTNÝ ZE ŠTÍTNÉHO, Tomáš. Život svaté Alžběty. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2006. 73 s. ISBN 80-7185-643-6.
* DACHOVSKÝ, Karel. Sv. Alžběta Durynská. Praha : Řád, 2007. 47 s. ISBN 978-80-86673-09-7.
* ŠÁMAL, Jindřich. Život svaté Alžběty Durynské v obrázkové knize XIV. století. Praha : Řád Alžbětinek, ?.
* GERÁT, Ivan. Obrázkové legendy sv. Alžběty : téma, médium a kontext. 1. vyd. Bratislava : Veda, 2009. ISBN 978-80-224-1083-0.
* NIGG, Walter. Matka chudých – Alžběta Uherská. 1. vyd. [S.I.] : Přátelé, 1984.
* WILHELM, Bonaventura Josef. Svatá Alžběta : patronka III. řádu sv. Františka. 1. vyd. Hradec Králové : Františkánská provincie česko-moravská, 1905.
Dále můžete zkusit vyhledávat např. v níže uvedených databázích sama, pomocí tzv. klíčových slov, které se budou týkat Vašeho tématu. Popřípadě, pokud byste chtěla abychom Vám vyhledali více pramenů, spadala by tato služba do tzv. rešeršních služeb. Rešerši si můžete nechat zpracovat např. v knihovně u nás, pro více informací viz http://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Případně se můžete také zkusit obrátit na oddělení rukopisů a starých tisků, ti by možná mohli mít k tomuto tématu blíže. Email: orst@nkp.cz.
Zdroje:
* Digitální knihovna Manuskriptorium: http://www.manuscriptorium.com/?q=cs
* Souborný katalog České republiky Caslin: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: www.jib.cz
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2013 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu