Ladislav Vácha
Text dotazu
Dobrý den,
hledám bližší informace o osobnosti čs. gymnasty Ladislava Váchy. Můžete mi prosím doporučit literaturu (články, stati) o této osobnosti?
Našel jsem 1 knihu o Ladislavovi Váchovi a to:
Kdo byl kdo: naši olympionici od Františka Koláře a kolektiv z roku 1999.
A ještě internetové zdroje:
http://oh.idnes.cz/[…]/olympiada-peking.aspx?c=A080624_230616_sporty_rou
http://www.olympic.cz/[…]/vacha-ladislav
Předem Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
stručnou informaci o Ladislavu Váchovi uvádí i tyto slovníky, v obou případech jsou ale hesla stručná a obsahují méně informací než Vámi zmíněná encyklopedie „Kdo byl kdo“:
* Encyklopedie tělesné kultury. Praha Bratislava : Olympia, 1988.
* Československý biografický slovník. Praha : Academia, 1992.
Další zdroje, které by obsahovaly nějaké podrobné informace o tomto sportovci, jsme nenalezli. Jedinou výjimkou je článek, který jsme nalezli v databázi Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz):
* ČINČOVÁ, Yvona. Olympijský vítěz Ladislav Vácha. Slovácko. 2002, roč. 44, s. 310-313.
Neuspěli jsme ani při vyhledávání v dosud digitalizovaných novinách a časopisech v systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz). Zmínky o Váchovi zde jsou, ale zpravidla jde o jen o zmínky.
Ladislav Vácha patřil mezi sokolské olympioniky, snad by tedy další informace mohly být k dispozici v dokumentech věnovaných Sokolu. Vydané knihy můžete nalézt v Elektronickém katalogu NK ČR – bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), archivní materiály Sokola jsou uložené v Národnímu muzeu, respektive Historickém muzeu v  Oddělení novodobých českých dějin. Zde je v rámci tzv. Sbírky tělesné výchovy a sportu dostupný Archiv tělesné výchovy a sportu (https://www.nm.cz/historicke-muzeum/archiv-dejin-telesne-vychovy-a-sportu-atvs) jehož součástí jsou i fondy různých historických tělovýchovných organizací včetně Sokola. V Národním archivu je pak uložena sbírka Československá obec sokolská, Praha, její bližší popis nalezete např. v https://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx>. Můžete se zkusit obrátit s tímto dotazem i na Knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea, zda nemají tyto plakáty ve svém fondu v souvislosti s jejich výtvarnou stránkou.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 17:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu