-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
mám dotaz ohledně přístupu do archivu. Píšu maturitní práci o L. N. Tolstém a praktická část této maturitní práce spočívá v porovnání recenzí na jeho romány od doby vydání až doteď. Nejdůležitější jsou určitě ty, které byly zveřejněny mezi prvními. Proto bych se Vás chtěla zeptat, jestli nebude problém s mým přístupem k nim, nebo jestli mi má má profesorka češtiny napsat doporučení/povolení pro vstup. Nevím totiž, jestli jsou tyto články běžně veřejně přístupné.
Dobrý den,
přístup k fondu a službám Národní knihovny ČR může získat každý občan starší 15 let. S výjimkou výpůjček mimo budovu mají všichni čtenáři přístup ke službám ve stejném rozsahu. Služby knihovny lze využívat na základě registrace (vždy na dobu jednoho roku) doložené čtenářským průkazem. Přístup do studoven je možný i na základě jednodenní vstupenky, čtenáři však mají v tomto případě jen omezený rozsah služeb, nemohou si například objednávat dokumenty z fondu NK ČR, což budete s největší pravděpodobností potřebovat. Podrobnější informace naleznete na našich stránkách - http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/stat-se-ctenarem.
Z Vašeho dotazu není úplně patrné, zda už máte seznam citací článků k dispozici nebo je potřebujete teprve vyhledat, případně zda máte alespoň konkrétní díla, kterých by se vyhledávání mělo týkat, nebo budete potřebovat vyhledat nejprve i přehled českých vydání Tolstého děl a až poté začít s vyhledáváním recenzí.
Pokud bychom začali od začátku, česká vydání Tolstého románů je možné vyhledat pomocí databáze České národní bibliografie (http://aleph.nkp.cz/cze/cnb), kde je možné zadat dotaz např. podle autora (doporučujeme zadat celé jméno autora) nebo názvu. V rolovacím menu Seřadit záznamy nad výsledky vyhledávání je možné záznamy seřadit podle roku vydání od nejstašího k nejnovějšímu a naopak.
Vyhledávání recenzí publikovaných ke konci 19. století, kdy byly vydány první české překlady Tolstého děl, až k 1.pol. 50 let 20. stol., může být poměrně komplikované. Ústav pro českou literaturu nabízí na svých stránkách přístup k několika zdrojům (http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze), důležitá je zejména Retrospektivní bibliografie (1770-1945) - http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret, kde je možné hledat pomocí několika vyhledávácích polí, a zdigitalizovaná lístková kartotéka Retrospektivní bibliografie v systému RETROBI (http://retrobi.ucl.cas.cz/retrobi/). Systém RETROBI nabízí možnost prohlížení naskenovaných lístků podle několika skupin, po kliknutí na odkaz Katalog v levém menu bude nejvhodnější zvolit Předmětovou část a dále postupovat podle abecedy. Lev Nikolajevič Tolstoj je zastoupen několika skupinami seřazenými podle roků. Po kliknutí na vybranou skupinu již můžete prohlížet konkrétní naskenované lístky s citacemi článků. Kartotéka může obsahovat značné množství lístků, protože jsou zahrnuty i citace zdrojů pojednávající nejen o Tolstého díle, ale i jeho osobě. V naskenované kartotéce je sice možné i vyhledávat (opět jedna z položek v levém menu), ale vyhledávání bychom doporučili spíše jako doplněk k prohlížení kartotéky, jelikož kvalita vyhledávání závisí na kvalitě dostupných textových přepisů jednotlivých lístků, které mohou být špatně čitelné nebo ručně psané.
Dále můžete vyhledávat v databázi ÚČL s názvem Bibliografie české literární vědy (1961 - červenec 2012) - http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio, bibliografie je nyní převáděna do nového systému (http://aleph20.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=UCLA), pro úplnost proto doporučujeme vyhledávat v obou systémech.
Roky 1945-1952 pokrývá všeobecná Retrospektivní článková bibliografie ve formě kartotéky (http://www.nkp.cz/sluzby/retrospektiva1945-1952), která je na požádání prezenčně dostupná ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc). V příručním fondu Referenčního centra můžete využít také tištěnou bibliografii Články v českých časopisech (ČČČ), kde jsou obsaženy články z periodik od r. 1953 do r. 1990. Většina roků obsahuje předmětové rejstříky, které usnadňují vyhledávání (přehled rejstříků - http://www.nkp.cz/sluzby/ccc-rejstriky). Obě bibliografie jsou uživatelům zpřístupňovány na základě platného čtenářského průkazu nebo jednodenní vstupenky do studoven.
Od roku 1991 jsou články z periodik dostupné již v elektronické článkové bibliografii ANL – Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl), která nabízí citace článků z denního tisku, časopisů a vybraných odborných periodik a sborníků.
Vzhledem k tomu, že výše zmíněná databáze ANL je výběrová, tudíž nemusí zahrnovat všechny publikované články v úplnosti, je možné případné chybějící články dohledat ještě prostřednictvím placené databáze Anopress (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#anopress), která články z denního tisku, časopisů, některých odborných periodik, dále také rozhlasového a televizního vysílání a internetu, excerpuje kompletně a navíc v plném textu. Databáze má rozsah od roku 1996 do současnosti a je dostupná v Referenčním centru nebo Studovně periodik NK ČR na základě platného čtenářského průkazu.
Užitečná by pro Vás mohla být také personální bibliografie, která je zařazena v příruční khihovně Referenčního centra:
* HALAŠA, Pavol. Lev Nikolajevič Tolstoj: 1828-1910: Personálna bibliografia. 1. vyd. Martin: Matica slov., 1976. 213 s. Špeciálna bibliografia. Séria: Personálna bibliografia.
Další citace článků lze případně doplnit prohlédnutím bibliografických odkazů v publikacích týkajících se Tolstého života a tvorby, např:
1) Tolstého čítanka / ze spisů hraběte Lva Nikolajeviče Tolstého vybral a úvodem opatřil Karel Kolman. -- V Přerově : nákladem Fr. Radouška, [1908]. -- 158 s. ; 21 cm Převážně přel. z ruštiny -- Pozn.. -- Obsahuje bibliografické odkazy
* Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 * výbory * komentovaná vydání
2) Lev Nikolajevič Tolstoj a ruská próza : stránky z historie ruské válečné prózy 1812-1917 / Miroslav Zahrádka. -- Olomouc : Danal, 1996. -- 215, [1] s. ; 25 cm. ISBN 80-85973-07-3.
Souběž. rus. res. -- Pozn. -- Pozn. o autorovi -- 2. a 3. část studie, 1. část byla vyd. r. 1969 pod názvem O vývoji ruské válečné prózy. -- Odkazy na lit. -- Jmenný rejstřík
* Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 * ruská próza -- 19.-20. stol. -- rozbory * literární náměty * války * studie
3) Lev Tolstoj : vypravěč a vizionář / Miloslav Jehlička. -- Vyd. 1.. -- Ústí nad Labem : Ústav slovansko-germánských studií UJEP, 1999. -- 222 s. ; 21 cm. ISBN 80-7414-043-1 (v knize neuvedeno : brož.)
400 výt. -- Poznámky. -- Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
* Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 * ruští spisovatelé -- 19.-20. stol. * ruská literatura -- 19.-20. stol. * eseje
4) Vyprávěčské umění Lva Tolstého : (raná tvorba) / Miloslav Jehlička. -- 1. vyd.. -- Praha : Universita Karlova, [1970]. -- 198 s. ; 24 cm. -- (Acta Universitatis Carolinae. Philologica. Monographia ; 22, 1968). Na zadní straně ob. č. edice 26. -- Obsahuje bibliografii a rejstřík
* Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 * literární kritika * literární věda * ruská literatura * literárněvědné rozbory
Výše uvedené tituly naleznete v elektronickém katalogu NK ČR - báze NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), informace o možnostech výpůjčky potom pod ikonou Exempláře. V této databázi můžete vyhledávat i periodika obsahující nalezené recenze, může se stát, že některá periodika (zejména starší tituly) budou poškozena a vyřazena z půjčování, je však možné, že budou k dispozici na dalších signaturách prostřednictvím naskenovaného lístkového katalogu Katif (http://katif.nkp.cz). Velké množství periodik (i monografií) je již také digitalizováno a zpřístupněno v digitální knihovně Kramerius NK ČR (Kramerius verze 4 zejména pro dokumenty od 2. pol. 20. stol. do současnosti - http://kramerius4.nkp.cz/search/, Kramerius verze 3 pro starší dokumenty - http://kramerius.nkp.cz), více informací k dispozici na adrese http://www.nkp.cz/digitalni-knihovna/digitalni-knihovny. Obě digitální knihovny umožňují také vyhledávání v plných textech digitalizovaných dokumentů, je ovšem třeba brát opět v úvahu, že vyhledávání probíhá v digitalizovaných dokumentech a může tím být částečně omezeno. Doporučujeme proto zadávat velmi jednoduché dotazy. Část digitální knihovny je volně přístupná (platí pro periodika s vydáním od r. 1890, monografie od r. 1880), dokumenty chráněné autorským zákonem je nutné prohlížet pouze v budově NK ČR (přístup umožněn i uživatelům s jednodenní vstupenkou).
Pokud byste potřebovala s čímkoliv poradit, můžete se obrátit na Informace v Hale služeb (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/hala-sluzeb), kde Vám ochotně pomohou s orientací a vyhledáváním ve zdrojích, případně objednáváním dokumentů, vyřizováním průkazu atd., nebo po zakoupení jednodenní vstupenky na pracovníky Referenčního centra (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc).
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
22.01.2015 16:31