Kurt Konrad
Text dotazu
Dobrý den,potřebuji zjistit den,měsíc a rok narození a úmrtí Kurta Konrada - židovského a komunistického novináře, historika a odbojáře. žil v Československu a myslím že zemřel za okupace ale nic bližšího nevím. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den, Kurt Konrad, vlastním jménem Kurt Beer, se narodil 15.10.1908 v Třebíči a zemřel 25.9.1941 v Drážďanech (Německo). Komunistický kritik, novinář a historik. 1930 - 38 střídavě redaktorem Tvorby, Rudého práva, Haló novin aj. Historické práce: Španělská revoluce (1937), Svoboda a zbraně (1949), Husitská revoluce (1965).
1939 - 1940 - pracoval jako tiskový referent na sovětském konzulátě v Praze,
1939 - 1941 - spolupracovník I.ilegálního ústředního vedení KSČ. V březnu
1941 zatčen gestapem, vězněn na Pankráci, v Zwickau a Drážďanech, kde v září
1941 spáchal sebevraždu.
(TOMEŠ, Josef. Český biografický slovník XX. století. 2.díl. K-P. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999. s.116)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 10:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu