kuratorium
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou literaturu byste mi doporučili k bakalářské práci na téma: Nacistická převýchova mládeže v kuratoriu. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v rámci služby Ptejte se knihovny Vám můžeme doporučit zdroje, ve kterých můžete vhodnou literaturu k tématu vyhledávat, popřípadě zmínit několik vhodných publikací.
Další  dokumenty k tématu můžete vyhledávat v katalozích Národní knihovny, souborných katalozích či  licencovaných i nelicencovaných databázích, využít samozřejmě můžete i bibliografie uvedené v jednotlivých monografiích.
K dohledávání vhodné literatury můžete mimo jiné použít:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz/
* Výběrovou článkovou databázi ANL : http://aleph.nkp.cz/cze/anl
* Online databáze Historického ústavu AV ČR: http://biblio.hiu.cas.cz/
Vybraná doporučená literaturu (Online katalog NK ČR):
dobové publikace:
* Základní tělesná výchova mládeže: [učební příručka Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě]. Pořadová a metodika. 1. vyd. Praha: Orbis, 1945. 49, [II] s.
* Základní tělesná výchova mládeže: [učební příručka Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě]. Lehká atletika. 1. vyd. Praha: Orbis, 1945. 54, [II] s.
* Kulturring der tschechischen Jugend: Am 5. Juli schließt die erste Spielzeit 1943-44. [Prag]: Kuratorium für Jugenderziehung in Böhmen und Mähren, 1944. [3] s.
* Pokyny [Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě: Okresní pověřenec v Budějovicích ]. V Budějovicích: Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě, [1944]. 31 s.
* Richtlinien für den Jugenddienst = Směrnice pro službu mládeže. Prag: Kuratorium für Jugenderziehung in Böhmen und Mähren, 1943. 67, [I] s.
knihy:
* PINE, Lisa. Education in Nazi Germany. English ed. Oxford: Berg, 2010. 157 s. ISBN 978-1-84520-265-1.
* KNOPP, Guido. Hitlerova mládež: ztracená generace. Vyd. 1. V Praze: Ikar, 2003. 415 s. ISBN 80-249-0276-1.
články (Zdroj:  Online databáze Historického ústavu AV ČR: http://biblio.hiu.cas.cz):
* Skala, Petr. Život mladých lidí v protektorátu a kuratorium pro výchovu mládeže. Skala, Petr. Sborník Národního muzea v Praze. Řada A - Historie. = Acta Musei Nationalis Pragae. Series A - Historia. 62, č. 1, (2008,) s. 35-38.
* Špringl, Jan. Protektorátní vzor mladého člověka. Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě (1942-1945). Špringl, Jan. Soudobé dějiny. 11, č. 1-2, (2004,) s. 154-177.
* Špringl, Jan. Kuratorium pro výchovu mládeže a antisemitský aspekt jeho snažení. Špringl, Jan. In: Terezínské listy. Sborník Památníku Terezín. Praha : Oswald 34, (2006,) s. 125-134.
* Státník, Dalibor. Účast Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě na zákopových pracích u Neziderského jezera na přelomu let 1944-1945. Státník, Dalibor. In: Museli pracovat pro Říši. Nucené pracovní nasazení českého obyvatelstva v letech 2. světové války. Sborník ze semináře konaného ve Státním ústředním archivu v Praze dne 2. dubna 2004 / Praha : Státní ústřední archiv, 2004 s. 82-100.
* Hes, Milan. Založení Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě. Hes, Milan. In: Slánský obzor. Ročenka společnosti Patria, Vlastivědného muzea ve Slaném a Státního okresního archivu v Kladně / Slaný : [Vlastivědné muzeum ve Slaném] 13, (2005,) s. 50-57.
* Špringl, Jan. Berounská okresní organizace Kuratoria pro výchovu mládeže (1. část). Špringl, Jan. In: Minulostí Berounska. Sborník Státního okresního archivu v Berouně / Beroun : Státní oblastní archiv v Praze pro Státní okresní archiv Berouně 9, (2006,) s. 166-207.
* Špringl, Jan. Berounská okresní organizace Kuratoria pro výchovu mládeže (2. část). Špringl, Jan. In: Minulostí Berounska. Sborník Státního okresního archivu v Berouně / Beroun : Státní oblastní archiv v Praze pro Státní okresní archiv Berouně 11, (2008,) s. 156-204.
* Nikrmajer, Leoš.Činnost a úkoly Kuratoria pro výchovu mládeže v jižních Čechách v letech 1942-1945. Nikrmajer, Leoš. Výběr. Časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech. 43, č. 4, (2006,) s. 267-281.
* Hes, Milan. Česká mládež pod hákovým křížem. Hes, Milan. Přísně tajné! Literatura faktu. č. 1, (2010,) s. 94-102.
* Jelínek, Tomáš. Organizace Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě v Praze. Tomáš Jelínek. In: Evropská velkoměsta za druhé světové války. Každodennost okupovaného velkoměsta. Praha 1939-1945 v evropském srovnání / Praha : Scriptorium 26, (2007,) s. 417-426.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2013 18:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu