křestní jména v ČR
Text dotazu
Dobrý den. Ráda bych zjistila jestli je v ČR povoleno ženské jméno řeckého původu.Jedná se o jméno Nefeli,které bychom rádi dali naší dceři,která se narodí letos v květnu.
Odpověď
Dobry den, dle prirucky napsane Miloslavou Knappovou, ktera vychazi ze zakona o matrikach, jmenu a prijmeni c. 301/2000 Sb. (zakon byl mezi tim pozmenen, ovsem zakladni pravidla pozustavaji stejna) "v Ceske republice je mozne zvolit pro matricni zapis jakekoliv existujici jmeno (jmena), a to v jeho zakladni, spisovne, pravopisne overene podobe. Tyka se to nejen jmen ceskych nebo u nas zdomacnelych a bezne uzivanych, ale i jmen mene obvyklych a cizojazycnych. Neexistuji jmena ´povolena´ a ´nepovolena´, ale pouze jazykove overena, splnujici v souladu se zakonem jazykove podminky pro zapis do matriky CR."
Do matricni knihy nelze zapsat jmena zkomolena, zdrobnela a domacka. Z jazykoveho vykladu matricniho zakona vyplyva, ze jmeno se voli ze systemu existujicich, dolozenych jmen. Nelze tedy pro dite vytvorit jmeno zcela nove.
"Z citace matricniho zakona vyplyva, ze do matricni knihy lze zapsat i takove jmeno, ktere je v jinem nez ceskem jazyce, tj. cizojazycne podoby jmena. Mohou to byt jednak cizi obdoby jmena v cestine uzivaneho, tj. zapisuje se nejen Jiri, ale je mozne matricne zapsat i nemeckou podobu Georg, anglickou George, ruskou Jurij... novoreckou Georgios atd. Dale je mozne zvolit pro zapis do matriky i jazykove overenou zakladni podobu ciziho jmena, ktere nema v cestine obdobu, napr. byla zapasna albanska jmena Lindita a Drita, malajska Tanita, arabska Malike, recka Kyriaki... indonesky Batahi aj."
"Jak uz bylo receno, do matriky lze zapsat  existujici, pravopisne dolozenou zakladni podobu jmena. Pravopis... jmen totiz vychazi z pravopisnych systemu jednotlivych jazyku a podleha dobove pravopisne kodifikaci... V nekteryh jazycich je oficialne kodifikovano, tj. vlastne jazykove schvaleno nekolik variantnich pravopisnych podob jednoho jmena, jde napr. o jazyky germanske. I tyto pravopisne podoby je mozne do matriky CR zapsat, pokud oficialne existuji, jsou dolozeny."
"... pokud rodice chteji zvolit pro sve dite jmeno, ktere matrikarce neni v pozadovane podobe znamo... doporuci rodicum (ci zadatelum o zmenu matricniho zapisu apod.), aby pozadali o jazykove znalecke overeni. Konkretne to znamena overeni jeho zakladni, spisovne podoby v konkretnim jazyce a jeho pravopisnem systemu. Jak uz bylo receno, pravopis jmena si totiz nelze ani u cizich jmen vymyslet ci obmenovat, je treba respektovat jeho pravopisnou podobu (podoby) v jazyce, ve kterem se uziva...
Zakladni pomuckou pro overovani jmen jsou specialni slovniky cizich osobnich jmen vydane pro jednotlive jazyky, resp. kontinenty. Ne kazdy popularizacni cizojazycny slovnik jmen je odborne hodnoverny... Ukazatelem spolehlivosti slovniku napr., byva v knize uvedena pouzita literatura... Pri overovani se vyuziva i ruzna jina cizi odborna literatura, rozmanite pomocne materialy, jako jsou kalendare, dale pravopisne zasady prepisu cizich jmen do cestiny, pokud ve vychozim jazyce existuji zvlastni pismena ci pismo (nepisi latinkou, uzivaji znakove pismo) ap. Vyhazi se pri tom z doporucenych pravidel prepisu jmen z cizich jazyku do cestiny obsazenych v Pravidlech ceskeho pravopisu z r. 1993 ci vydanich nasledujicich. V pripade potreby jsou jednotlive pripady konzultovane jeste se specialisty na konkretni jazyky ci oblasti...
Pak je veci zadatele, aby si sam obstaral bud kopii z autorskeho slovniku jmen, v nemz jsou jmena z dane oblasti v prepisu do latinky uvadena, nebo jazykove dobrozdani vydane odbornikem z... kompetentniho pracoviste, potvrzujici existenci a spravnost pravopisne podoby pozadovaneho jmena...
Internet uvadi ruzne seznamy jmen, (udajne) uzivanych v ruznych zemich... U techto udaju nebyva uveden pramen, tj. autor a nikdo za ne osobne neruci. Proto se tyto anonymni internetove udaje z jazykoveho hlediska nehodnoti jako seriozni lingvisticky pramen... Jazykove znalecke posudky slouzi jako podklad matricnimu rizeni, pricemz pravomoc rozhodnout o zapisu jmena prislusi pouze matrikarce."
Zdroj:
Knappova, M.: Jak se bude vase dite jmenovat? Praha: Academia, 2006.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2009 18:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu