-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zjistit autora a název básně, která začíná slovy: "Kráčej krásně, krásně kráčej po krásných cestách."
Dobrý den,
ve starém Egyptě byly mimořádně prožívány slavnosti spojené s nástupem faraóna na trůn a s výročími jeho vlády. O průběhu těchto slavností máme jen kusé informace. Ve Staré říši byl počet účastníků slavností omezen na aristokracii Horního a Dolního Egypta, ale od poloviny 3. tisíciletí počet stále vzrůstal. K široké lidové účasti dávalo příležitost především slavnostní procesí. V čele byla vezena na lodi nebo vlečena po souši socha toho, k jehož poctě se slavnost konala - tj. boha, faraóna, pána hrobu, zemřelého. Cesta sochy byla provázena zpěvem, hudbou a tancem. Ze Staré říše máme dokonce zachován hymnus, který zpívali muži vlekoucí sochu. A v něm se právě zpívalo: " Kráčej krásně. Krásně kráčej po cestách krásných, po nichž vždy kráčejí chráněnci Velkého boha v míru, v míru."
Za doprovodu hudby prováděli tanečníci cvičení s výraznými akrobatickými prvky. Jednalo se o rytmickou píseň. Text byl objeven snad i jako nápis na hrobkách. Písmo vzniklo v Egyptě velmi brzy; zvyk rýt nápisy nebo je tesat do kamene byl velmi rozšířen a díky tomu a příznivému podnebí zdejšího kraje, se nám texty dochovaly.
Čerpáno z: OLIVOVÁ, Věra. Lidé a hry: historická geneze sportu. Praha: Olympia, 1979.
OLIVOVÁ, Věra. Sport a hry ve starověkém světě. Praha: Artia, 1988.
ŽÁBA, Zbyněk. Tesáno do kamene, psáno na papyrus. Praha: Svoboda, 1968.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
03.10.2014 16:26