Kostel sv. Máří Magdalény v Boru u Karlových Varů
Text dotazu
Dobrý den potreboval pokud možno vse o historii kostela sv. Maří Magdalény v Boru u Karlových Varů.
Odpověď
Dobrý den, základní informace o kostele sv. Máří Magdaleny naleznete na stránkách obce Sadov, k níž v současnosti Bor patří - http://www.sadov.cz/obec/pamatky.htm.
Kostel patří mezi nemovité kulturní památky - rejstříkové číslo 17902/4-757
(http://monumnet.npu.cz/pamfond/hledani.php) a  v roce 2005 byl na seznamu nejohroženějších a nevyužívaných nemovitých památek v České republice (http://www.npu.cz/prur/download/pp/).  9.9.2003 vzniklo občanské sdružení Kostel Bor (http://www.mvcr.cz/rady/sdruzeni/sdruz043.html), jehož účelem je oprava kostela.
Další informace o historii a architektonickém vývoji kostela můžete nalézt v následujících publikacích:
* Umělecké památky Čech. [Díl] 1. A-J. Praha : Academia, 1977. s. 99.
* GNIRS, Anton. Topographie der historischen und kunstgeschichtlichen Denkmale in dem Bezirke Karlsbad : (Prag 1933). München : Oldenbourg, 1996.
s. 41-42. Handbuch der sudetendeutschen Kulturgeschichte ; Bd. 8. ISBN 3-486-56170-7.
V článkové databázi ANL, kterou buduje ve spolupráci s dalšími knihovnami Národní knihovna ČR  (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), a v článkové databázi Krajské knihovny Karlovy Vary
(http://katalog.kvary.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=kkv02)
jsme nalezli několik článků, většinou se však spíše vztahují k obnově
kostela:
* (sb). Unikát ve věži kostela v Boru.  Karlovarské noviny. 1994, roč. 4, č. 105 (19940505), s. 10.
* Podaří se zachránit kostel v Boru? Promenáda. 2004, roč. 13, č. 8, s.  60.
* RISOVÁ, Silvie. Borští pomáhají kostelu.  Karlovarské noviny. 2006, roč. 15, č. 293 (20061218), s. 9. ISSN 1210-5147.
* RISOVÁ, Silvie. Nadšenci chtějí zachránit zdevastovaný kostel. Karlovarské noviny. 2004, roč. 13, č. 69 (22.3.2004), s. 9.
* ZEDNÍK, Vladimír. Záchrana stavby staré tisíc let přijde na miliony : lidé z Boru se snaží zachránit  kostel svaté Maří Magdalény. Mladá fronta Dnes - Karlovarský kraj. 2004, Roč. 15, č. 69 (22.03.2004), D/1.
Dále Vám můžeme doporučit obrátit se regionální knihovny, muzea a archivy:
* Krajské muzeum Karlovarského kraje (http://www.kvmuz.cz/)
* Státní okresní archiv Karlovy Vary
(http://www.soaplzen.cz/komodity.php?xtem=kv) - např. archivní dokumenty vztahující se k historii obce Bor (Haid)
* Krajská knihovna Karlovy Vary (http://www.knihovna.kvary.cz/)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu