Kosmas
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi neposkytli nějaké informace ohledně
titulů, které bych mohla použít pro svůj referát, který se týká tématu
Kosmas jako osobnost.
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že máte dotaz ke školní práci. Literaturu můžete hledat sama ve volně přístupném elektronickém katalogu Národní knihovny ČR na https://aleph.nkp.cz/cze/nkc pomocí klíčových slov, nebo také v Souborném katalogu ČR  na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/skc
O postavě Kosmy není mnoho informací; spíše různé zdroje přebírají stejné informace, (tzn. citují jeden a tentýž zdroj).
Literatura:
VANČURA, Vladislav. Kosmas. Markéta Lazarová. Praha: Mladá fronta, 1987.
VANČURA, Vladislav. Kosmas. Praha: SNKLU, 1962. (beletristické zpracování
povídky s poznámkou Rudolfa Havla)
TŘEŠTÍK, Dušan. Kosmas. Praha: Melantrich, 1972. "Curriculum vitae nejstaršího českého kronikáře, děkana
pražské kapituly Kosmy, by obsáhlo sotva jednu stranu... hlavní snahou...
přiblížit zápasy českého vzdělance."
TŘEŠTÍK, Dušan. Kosmova kronika. Studie k počátkům českého dějepisectví a
politického myšlení. Praha: Academia, 1968.
KRÁLÍK, Oldřich. Kosmova kronika a předchozí tradice. Praha: Vyšehrad, 1976.
SADÍLEK, Josef. Kosmovy staré pověsti ve světle dobových pramenů. Antické a
biblické motivy. Praha: Prospektum, 2001.
LUHAN, Lukáš. kamenný stolec. Mozaika o Kosmovi a jeho Hronice. Praha:
Albatros, 1985.
KOSMAS. Kronika Čechů. Praha: Argo, 2011.
Další zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Kosmas
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 13:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu