Korunovační klenoty - manipul
Text dotazu
V souboru korunovačních klenotů jsem četl, že jsou
tvořeny i tzv.manipulem. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jako manipul je označována součást liturgických rouch používaných v
katolické církvi, od roku 1969 není jeho užívání povinné. Manipul je široký
pás, který se nosí přes levé rameno, uvádí se také, že je nošen na levém
předloktí.
Součástí českých korunovačních insignií je i královský korunovační plášť s
hermelínem a vlečkou, pás, štola a tzv. manipul. Podle korunovačního řádu
Karla IV. se arcibiskup s preláty, knížaty a šlechtici ráno před korunovací
odebral do královy komnaty, zde vrchní komorník Království českého králi
oblékl královské střevíce, sukni a otevřený plášť. Později se toto oblékání
odehrávalo ve svatováclavské kapli. Sukní byl míněn oděv ve tvaru antické
tuniky, tj. dlouhý šat s rukávy zahalující celé tělo až ke kotníkům, vpředu
po celé délce spjatý a zpravidla přepásaný. Spodní šat, který přiléhal k
tělu, byl šitý na míru králova těla. Žádný z korunovačních královských
spodních oděvů se nedochoval. Zachoval se pouze pás spodního roucha, který
byl zhotoven z těžké tkaniny z karmazínového hedvábí zlatem protkaného
opatřen třásněmi, sponkou a přezkou. Z téže látky se zachoval kus v podobě
manipulu, původně byl patrně na pásu podkladem připjatého meče, vyztužen je
plátnem červené a černé barvy a opatřen hermelínovými lemy. Rozbor všech
oděvních součástí ukázal, že korunovační textilie uložené v Praze a ve Vídni
původně patřily do jednoho velkého nákladného souboru. O manipulu není
zmínka v korunovačním řádu. Průzkum v roce 1994 zjistil, že použitý materiál
je starší než původně zvažovaný rok 1723 (látky byly dříve dávány do
souvislosti s korunovací Karla VI. v roce 1723), tkaniny obdobným dekorem
byly zhotovovány především v Itálii na konci 16. století a v první třetině
17. století.
použité zdroje:
* http://www.cotoje.cz - Encyklopedie Universum, Malá Československá
encyklopedie
* CIBULKA, Josef. Korunovační klenoty Království českého. Praha : Odeon,
1969. s. 79-81.
* České korunovační klenoty. Praha : Správa Pražského hradu, 2008. s. 66.
ISBN 978-80-7381-253-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2011 08:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu