-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímala by mě přesná data korunovace na českého krále
těchto panovníků Ferdinand IV, Leopold I, Karel VI, Leopold II děkuji.
A také bych rád věděl jaká české publikace současné se věnují tématu pražských královských korunovací .....
Dobrý den,
Ferdinand IV. (8. září 1633, Vídeň - 9. červenec 1654, Vídeň) byl král římský, král český a uherský. Jeho otec ho ještě za svého života nechal korunovat českým (5. srpna 1646) a uherským (16. června 1647) králem. Dále byl dne 31. května 1653 v Praze zvolen římským králem (jako budoucí císař) a korunován 18. června téhož roku v Řezně. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_IV._Habsbursk%C3%BD)
Leopold I. byl v letech 1658-1705 císař Svaté říše římské a v letech 1657-1705 český a uherský král. Leopoldova uherská korunovace se konala 27. června 1655, česká 14. září 1656. 18. července 1658 byl Leopold I. ve Frankfurtu nad Mohanem nakonec zvolen římským králem a 1. srpna tam byl také v dómu sv. Bartoloměje korunován císařem. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Leopold_I., "Osobnosti české historie" od Vondry, R.)
Karel VI. se po smrti bratra Josefa I. stal jako Karel III. králem španělským (1703-1711), jako Karel VI. císařem Svaté říše římské (1711-1740), jako Karel II. králem českým a arcivévodou rakouským (1711-1740), jako Karel III. králem uherským (1711-1740). (http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_VI.) Podle knihy Velcí panovníci Evropy od kol. autorů byl 4.9.1723 Karel VI. korunován českým králem. Podle knihy Osobnosti české historie od Vondry vlastní korunovační akt ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě proběhl až 5. září 1723.
Leopold II. (5. května 1747 Vídeň - 1. března 1792 Vídeň) byl předposlední císař římský, král český, král uherský a velkovévoda toskánský (jako (Peter) Leopold I.). Po okázalém uvítání 4. září 1791 v Praze pak byl 6. září 1791 korunován za českého krále. (http://libri.cz/databaze/kdo18/search.php?zp=3&name=LEOPOLD+II., Osobnosti české historie od Vondra, R.)
Zdroje:
* Vondra, Roman. Osobnosti české historie. Vyd. 1. Praha: Aleš Skřivan ml., 2009. 757 s. ISBN 978-80-86493-24-4.
* Jůzlová, Jana, ed. a Diestler, Radek, ed. Velcí panovníci Evropy: 100 nejvýznamnějších císařů, králů a knížat evropských dějin. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2008. 254 s. Universum. ISBN 978-80-242-2308-7.
* Ryantová, Marie, ed., Vorel, Petr, ed. a Antonín, Robert. Čeští králové. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2008. 583 s., [8] s. barev. obr. příl. Historická paměť. Velká řada; sv. 16. ISBN 978-80-7185-940-6.
* Drijverová, Martina. Čeští panovníci byli taky jenom lidi: zajímavosti ze života českých vladařů. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2010. 102 s. ISBN 978-80-251-2683-7.
* http://libri.cz/databaze/kdo18/search.php?zp=3&name=LEOPOLD+II.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_VI.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Leopold_I.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_IV._Habsbursk%C3%BD
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
09.10.2014 13:11