Konstantin Biebl
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, existuje nějaká sekundární literatura k dílům od Konstantina Biebla? Potřebovala bych detailně popsat jeho díla (hlavně díla cestovatelská - S lodí jež dováží čaj a kávu a Cesta na Jávu). Předem mnohokrát děkuji za Vaši pomoc.
Odpověď
Dobrý den, odkazy na relevantní literaturu byste mohla nalézt v následujících bibliografiích, zajímavé prameny by mohla obsahovat také literární pozůstalost K. Biebla:
* Konstantin Biebl : 26. února 1898-12. listopadu 1951 : [Personální bibliogr.] / Studii o autorovi naps. Jan Hanzálek. Znojmo : Okresní knihovna, 1978 (VČT 36). 10 s. ; 22 cm. (Malé výběrové bibliogr. Okr. knihovny ve Znojmě)
* Konstantin Biebl : [Bibliografie : Sborníček] / Připr. tiskové odd. nakl. Čs. spis.. -- Praha : Kniha, 1955 (SČT 01). 16 s. ; 21 cm. Přehl. díla Konstantina Biebla a knih o K. Bieblovi
* Konstantin Biebl : (1898-1951) : Lit. pozůstalost / Zprac. Růžena Hamanová. Praha : Literární archiv Památníku národního písemnictví, 1978 (Frýdlant : Ruch). 9, [1] s. ; 8°.
* Biebl, Konstantin (1898-1951 básník čes.): pozůstalost literární - soupisy
Obsáhlá hesla s širokým výčtem doporučené literatury nabízí také Lexikon české literatury (Praha: Academia, 1985-2008, 7 sv.), dále Slovník české literatury po r. 1945 (dostupný také z internetu: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=13&hl=biebl).
Užitečné informace bývají také v předmluvách a doslovech jednotlivých literárních děl, někdy se zde vyskytují i rozbory díla.
O sbírce S lodí jež dováží čaj a kávu pojednává také Slovník básnických knih (Praha: Československý spisovatel, 1990) v naskenované podobě dostupný na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR - http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/prirucky/obsah/SBK/85.pdf
Pro hledání článků, recenzí je možné použít článkovou databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
* HOLÝ, Jiří. Chór moravských učitelů v javánské džungli. Bieblova Exotická sbírka S lodí jež dováží čaj a kávu. In: Múzy na cestách : ohlasy z cest do ciziny v dílech českých spisovatelů. Praha : Památník národního písemnictví, 2007. ISBN 978-80-85085-80-8. S. 235-271.
* HRUBÁ, Eva. Kdo nedovede dělat kroužky, ať nekouří. In: Tvar. -- ISSN 0862-657X. -- Roč. 13, č. 10 (20020516), s. 23.
Recenze na: Biebl, Konstantin. Cesta na Jávu. Praha : Labyrint, 2001
A v neposlední řadě také odborné bibliografie zaměřené na oblast literární vědy: retrospektivní bibliografie do r. 1945 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret) a Bibliografie literární vědy od r. 1961, kterou asi využijete více (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio). Tyto elektronické bibliografie doplňuje ještě tištěná Česká literární bibliografie 1945-1963 od Jaroslava Kunce (1., 2. sv. a dodatky. Praha: St. knihovna ČSSR-Národní knihovna, 1963).
Dotaz lze ve zmíněných el. databázích zadat do polí předmět nebo název, např. biebl$, jáv$ (znaménko $ zadané výrazy rozšiřuje o další znaky). Vyhledali jsme např. následující záznamy:
* MRÁZEK, Rudolf. Javánské motivy v životě a díle Konstantina Biebla. In: Nový Orient. - Roč. 34, č. 6 - 8, s. 175-180 ; 209-213 ; 238-242. - 1979
* SLABÝ, Zdeněk Karel. Konstantin Biebl a Jáva. In: Magazín Co vás zajímá. - č. 6 (červen), s. 30-32. - 1966.
* KONRÁD, Karel. K Bieblově sbírce S lodí, jež dováží čaj a kávu. In: Nové knihy. - č. 34 (24. 8.), s. 1. - 1961 [Komentář k novému vyd. sbírky (doslov ?).]
-> S lodí, jež dováží čaj a kávu [sbírka básní] / Konstantin Biebl ;
-> Doslov
napsal Karel Konrád. - 4. vyd. - Praha : Čs. spisovatel, 1961. - 60 s. - (Malá edice poezie).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2009 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu