Konnersreutský případ
Text dotazu
Dobrý den,čeho se týkal tento výše uvedený případ,někdy kolem 1927,děkuji.
Odpověď
Dobry den,
"konnersreuthsky pripad" je nazev pouzivany pro pojmenovani pripadu Therese Neumannove (nazyvane take Resl von Konnersreuth - Rezl z Konnersreuthu) z Bavorska.
Neumannova (1898-1962) byla nemecka katolicka mysticka. Pochazela z rodiny krejciho a v mladem veku se rozhodla vstoupit do klastera. Jejim planum prekazila nehoda: 10. brezna 1918, nasledkem urazu pri pozaru a nasledneho neodborneho osetreni, Neumannova ochrnula a posleze i oslepla. Behem trvajici nekolik let nemoci se modlila ke svate Terezii z Lisieux a sve nasledne uplne ozdroveni v r. 1925 zacala pojimat jako zazrak ucinen s pomoci teto francouzske svate. V r. 1926 mela Neumannova udajne prvni mysticke vize (nahlednuti do zivota a utrpeni Jezise) a na jejim tele (na nohou, rukou, boku a obliceji) se udajne objevila stigmata. Svedkove tvrdi, ze behem techto mystickych prozitku (ktere se dostavovaly po cely zbytek zivota mysticky) Neumannova mluvila aramejsky a francouzsky (pry byla schopna rozumet i hebrejstine, rectine a latine), videla obrazy ze zivota Jezise, apostolu, svatych, zemrelych nebo pusobeni andelu. Udajne od srpna r. 1926 Neumannova ztratila pocit hladu a nasledne zila 35 let bez jakekoli potravy a napoju vyjma hostie (eucharistickeho chleba).
Jiz za zivota se Therese Neumannova stala znamou osobnosti a k jejimu fenomenu se vyjadrovali jak mnozi ctitele, tak i kritici. K priznivcum Neumannove patrili m.j. mistni farar Joseph Naber, vedci prof. Franz Xaver Wutz, dr. Fritz Gerlich a dr. Edith Steinova, mysticka Luise Rinserova.
Kritiky kultu Neumannove byli naopak m. j. diecezni biskup Rudolf Graber a teolog pater Joseph Hanauer, ktery o fenomenu a vizich Therese Neumannove napsal nekolik knih. Dodnes tzv. konnersreuthsky pripad pozustava kontroverznim.
Nekolikalete neprijimani pokrmu bylo povrzeno lidi z okoli Neumannove, ovsem nikdy nebylo oficialne dolozeno (existuje jen zprava z cervence r. 1927, kdyz byla Neumannova sverena dohledu lekarske komise: doktori meli potvrdit, ze ve dnech 14 - 28. cervence Neumannova opravdu neprijimala potravu - zadna dalsi podobna kontrola se ovsem az do smrti mysticky nekonala).
S kritikou se setkava i otazka stigmat Neumannove a take pravosti jejich vizi. V r. 2004 nemecky vedec Mark Bennecke zverejnil vysledky genetickeho pruzkumu zbylych obvazu Neumannove, ktera potvrzuji, ze krev na obvazich pochazela od ni (nikoliv od zabitych zvirat, jak bylo drive spekulovano).
Nevylucuje to vsak, ze Neumannova si mohla sama umyslne ublizovat. Zaroven Joseph Hanauer dokazal historickou a dogmatickou chybnost nekterych z jejich mystickych vizi.
Hrob Neumannove v Konnersreuthu je dodnes predmetem kultu a cilem pro mnohe poutniky, jeji pripad je diskutovan mezi katoliky, protestanty i priznivce ezoteriky. V r. 2005, v odpovedi na zadost podepsanou 40 000 vericich, katolicka cirkev zahajila proces prosetrovani pripadu Neumannove cilem jeji pripadneho blahoreceni.
Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Therese_Neumann
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teresa_Neumann
http://www.therese-neumann.de/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu