Kolik ruznych knih na svete existuje?
Text dotazu
Existuji nejake kvalifikovane (hodnoverne) udaje ci odhady o tom, kolik asi existuje celosvetove tistenych knih? Myslim knih ve smyslu ruznych vydani - manifestations, nikoliv pocet vsech vytistenych exemplaru. Pokud by Google Book Search chtel nabizet vyhledavani vsech existujicich knih - kolik desitek (stovek?) milionu knih by musel zhruna naskenovat?
Odpověď
Dobrý den, určit počet vydaných knižních titulů na světě je velmi složité, prakticky skoro nemožné. Vyhotovení statistiky dosud vydaných knih komplikuje řada faktorů.
O odhad počtu dosud vydaných knih se pokusili například na univerzitě v Californii v roce 2000. Účastníci projektu došli k číslu 65 miliónů titulů. Výsledky projektu jsou zveřejněny na stránkách:
http://www2.sims.berkeley.edu/research/projects/how-much-info/print.html .
Největší knihovna na světě (Library of Congress) eviduje ve svých sbírkách celkem více než 32 miliónů tištěných knih a jiných dokumentů, z toho 20,854,810 tvoří pouze knihy. ( http://www.loc.gov/about/generalinfo.html#2007_at_a_glance ).
Největší souborný katalog WorldCat, který nabízí záznamy 69,000 knihoven ze 112 zemí, uvádí ve svých statistikách 125,012,234 záznamů. Bohužel, nikde se nám nepodařilo dohledat podrobnou statistiku jednotlivých zdrojů. Číslo 125,012,234 zahrnuje všechny zdroje, kromě knih i audio nosiče, články, internetové odkazy aj. Počet evidovaných knih v katalogu by Vám mohli sdělit pracovníci společnost OCLC: oclc@oclc.org.
Zdroje, které jsme k vyhledávání použili:
* internet (Google Scholar, Google)
* licencované online databáze (OCLC, EBSCO, Emerald)
* GLAISTER, Geoffrey Ashall. Encyclopedia of the book. 2nd ed. New Castle : Oak Knoll Press, 1996.
* VOIT, Petr. Encyklopedie knihy : starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. 1. vyd. Praha : Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2006.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2009 09:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu