-
To se mi líbí
-
Doporučit
Kolik bylo celkem obětí německých koncentračních táborů za 2. světové války? Židé i ostatní.
Dobrý den,
celkový počet obětí koncentračních táborů během 2. světové války není možné určit a autoři mnohých publikací se shodují, že přesné číslo ani nikdy nebudeme znát. Pokud navíc nahlédněte do několika publikací, i odborných, či na internetové stránky, velmi často se setkáte s odlišnými čísly v počtu několika řádů.
V knize "Zapomeňte, že jste byli lidmi..." se píše: "Když se o něco později přistoupilo k dodnes do podoby absolutní přesnosti neukončeného sčítání, došlo se - zahrneme-li i počty mrtvých ve vyhlazovacích táborech - ke zhruba šesti a půl milionům obětí."
Oxfordská encyklopedie 2. světové války uvádí pod heslem koncentrační tábory: "Počty vězněných a mrtvých v koncentračních táborech mohou být pouze přibližně odhadovány. Celkem bylo registrováno 1 600 000 vězňů a doloženo 450 000 mrtvých, ačkoli mimořádně vysoké číslo 600 000 je více pravděpodobné. Tato čísla však nezahrnují oběti tzv. konečného řešení v Auschwitz-Birkenau, Chelmo a Majdenek a vyhlazovací tábory operace REINHARD."
Na stránkách amerického "Holocaust Memorial Museum" je uvedeno, že do května 1945 bylo Němci a jejich spolupracovníky zavražděno přes 6 000 000 lidí.
Jak tedy vidíte, žádný zdroj se neodváží uvést přesné číslo a zdroje se také rozcházejí. Lze dohledat také radikálnější názory o počtech zabitých, za jejich správnost však rozhodně neručíme, přesto je zde pro úplnost informací v přehledu zdrojů také uvádíme.
* MOULIS, Miloslav a CÍLEK, Roman. Zapomeňte, že jste byli lidmi--: nacistické koncentrační tábory - symbol barbarství. 2. vyd. Praha: Epocha, 2012. 299 s., [48] s. obr. příl. ISBN 978-80-7425-150-4.
* FOOT, M. R. D., ed. a DEAR, Ian C. B., ed. The Oxford Companion to the Second World War. 1.Ed. Oxford: Oxford University Press, 1995.
* Holocaust Memorial Museum - http://www.ushmm.org/
* Brožura "Zemřelo skutečně 6 milionů? - http://www.vzdelavaci-insti[…]milionu-Richard_Harwood.pdf
* článek "Kolik lidí vlastně zemřelo v Osvětimi?" ukazuje různorodá čísla počtu obětí v Osvětimi
* koncentrační a vyhlazovací tábory - http://cs.wikipedia.org/[…]/Koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bor, http://cs.wikipedia.org/wik[…]istick%C3%A9ho_N%C4%9Bmecka
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
09.03.2015 12:09