Knihy o afroameričanech
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali byste mi mohli pomoci vyhledat co nejvíce knih s touto tématikou. Otroctví v Americe od počátku - jakýkoliv žánr román,fakta atd. A zda můžete poradit jestli neexistuje nějaký román kde by se vyskotovalo vylíčení situace afroameričanů v Americe v dobách kdy museli pracovat na bavlníkových polích. Děkuji mnohokrát
Odpověď
Dobrý den, tematice dějin otroctví v Americe se věnuje značné množství dokumentů, v rámci služby Ptejte se knihovny Vám však můžeme poskytnout pouze několik odkazů na zdroje. Vyhledání veškeré literatury již spadá do rešeršních služeb, které jsou placené (viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm).
Bohužel prameny týkající se zmíněného tématu jsou vesměs v angličtině, více informací v češtině mohou obsahovat publikace týkající se dějin USA obecně (např. Tindall, George Brown. Dějiny Spojených států amerických. 5., dopl.
vyd.. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 904 s. : il., mapy, portréty, faksim. ; 22 cm. ISBN 978-80-7106-588-3):
1) Ottley, Roi. Černá Odyssea : Osudy černého lidu Ameriky. Praha : Práce, 1951 (Práce, záv. 01). -- 422, [2] s. ; 8°. -- (Tvář století ; Sv. 24) (ROD. Výběr. ř. ; Sv. 38)
Resumé: Reportáž o osudech černého lidu v Americe od poč. 17. stol. až po naše dny, vyprávění vystavěné na příbězích a osudech jednotlivců. Pokud jde o líčení prvních let pobytu černého obyvatelstva v Americe, je líčení založeno na základě deníků, životopisů a j. pramenů, pokud jde o novější dobu, na podkladě vyprávění býv. černých otroků atp
2) Wright, Donald R. African Americans in the colonial era : from African origins through the American revolution. Arlington Heights : Harlan Davidson, 2000, c1999. -- xv, 255 s. : il., mapy ; 21 cm. -- (The American history series). ISBN 0-88295-955-7 (brož.)
3) Horton, James Oliver. Hard road to freedom : the story of African America. Volume 1, From African roots through the Civil War. New Brunswick : Rutgers University Press, c2001. -- xi, 203 s. : il., mapy, faksim ; 25 cm. ISBN 0-8135-3180-2 (v. 1 : brož.)
4) Dodd, William Edward. The cotton kingdom : a chronicle of the old South. New Haven : Yale University Press, 1921, c1919. -- x, 161 s. : il. ; 21 cm + mapa. -- (Chronicles of America series ; v. 27).
5) Franklin, John Hope. From slavery to freedom : a history of African Americans. New York : McGraw-Hill, c1994. -- xxxiii, 680 s. : il., obr. příl. ; 24 cm. ISBN 0-07-021907-9.
6) Davis, David Brion. Inhuman bondage : the rise and fall of slavery in the New World. Oxford : Oxford University Press, 2008, c2006. -- xvi, 440 s., [8] s. obr. příl. : il., mapy ; 24 cm. ISBN 978-0-19-533944-4 (brož.).
7) Berlin, Ira. Many thousands gone : the first two centuries of slavery in North America. Cambridge : Belknap Press of Harvard University Press, 1998. -- x, 497 s. : il., mapy ; 23 cm. ISBN 0-674-00211-3 (brož.).
8) Rothman, Adam. Slave country : American expansion and the origins of the Deep South. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 2007, c2005. -- xi, 296 s. : il., mapy ; 21 cm. ISBN 978-0-674-02416-8 (brož.). ISBN 0-674-02416-8 (chyb.)
9) Encyclopedia of African American history, 1619-1895 : from the colonial period to the age of Frederick Douglass. Oxford : Oxford University Press, 2006. -- 3 sv. : il. ; 29 cm. ISBN 0-19-516777-5 (soubor : váz.). ISBN 978-0-19-516777-1 (chyb.)
Užitečné a zejména přehledné informace můžete nalézt také na internetu, většina textů je však opět v angličtině:
http://referaty-seminarky.cz/otroctvi---vyvoj-v-usa/
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_United_States
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_colonial_United_States
http://www.slaveryinamerica.org/history/hs_es_overview.htm
http://www.historyonthenet.com/Slave_Trade/how_slaves_lived.htm
http://www.liu.edu/cwis/CWP/library/aaslavry.htm
K nejznámějším románům, které popisují život otroků na plantážích na jihu USA, patří zejména Jih proti severu od Margaret Mitchell, Kořeny od Alexe Haleyho nebo Chaloupka strýčka Toma od Harriet Beecher-Stowe.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 18:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu