kniha o Matyldě z Canossy
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda není ve Vaší databázi nějaká kniha týkající se Matyldy z Canossy (Matilde di Canossa, příp. Matylda Toskánská). Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v českém jazyce o osobnosti Matyldy z Canossy pojednává heslo v Ottově ilustrované encyklopedii:
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. sv. 16.  V Praze: J. Otto, 1900.  -  strana 978, heslo: Mathilda, markraběnka toskánská.
Samostatná kniha o ní nebyla dosud v českém jazyce vydána. (Česká národní bibliografie:  http://aleph.nkp.cz/cze/cnb )
Zmíněna by ovšem mohla být v následující literatuře:
* ŠEMBERA, František. Canossa. V Praze: F. Šembera, 1886. xxxiv s.
* BROOKE, Christopher Nugent Lawrence. Evropa středověku v letech 962-1154. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2006. 479 s. Dějiny Evropy; sv. 2. ISBN 80-7021-831-2.
* BREUERS, Dieter. Na hradech, v klášterech, v podhradí: středověk, jak ho neznáte. 2. vyd. Praha: Brána, 2007. 436 s., [32] s. obr. příl. ISBN 978-80-7243-315-5.
V zahraničí vyšlo několik knih k této osobnosti.  Viz katalog OCLC: http://www.worldcat.org/
V Národní knihovně ČR je dostupná mimo jiné kniha:
* BRESCIANI, Antonio. La contesse Matilda di Canossa e Iolanda di Groninga. Milano: Boniardi-Pogliani di E. Besozzi, 1858. 461 s.
K dohledání další literatury k tématu můžete použít  Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc  a Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz.  Články lze dohledat prostřednictvím výběrové databáze ANL : http://www.jib.cz. Využít též můžete online databáze Historického ústavu AV ČR: http://biblio.hiu.cas.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu