Kluby čtenářů, 20. století (50.-70. léta) - statistická šetření
Text dotazu
Knihovna Národního archivu - dostali jsme dotaz z "Institutionen för språk och litteraturer Göteborgs universitet". Přesné znění dotazu:
vypracovavam dalsi projekt, ktery by se mel tykat ctenarstvi za komunismu v Ceskoslovensku s durazem na 50. a 70. leta 20. stoleti. V te souvislosti bych se chtel zeptat, jestli se knihkupecka statistika a prehledy objednavek a poctu clenu ruznych klubu ctenaru ruznych nakladatelstvi - Naše žádost: můžete nám sdělit, kam bychom měli adresáta dotazu odkázat?
Odpověď
Dobry den,
s dotazem na ctenarstvi za komunismu v Ceskoslovensku se muzete obratit na Knihovnu knihovnicke literatury (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm ). V KKL-Databazi knihovnicke literatury (http://aleph.nkp.cz/cze/kkl ) jsme nalezli nekolik publikaci z 50.-70.let 20.století, které se venuji ctenarskym pruzkumum, vsechny nize uvedene publikace jsou ve fondu Knihovny knihovnicke literatury:
* VANCURA, Dalibor ; HYHLIKOVA, Vera ; VELINKSY, Mirko. Jak se cte na vesnici : z vysledku vyzkumu spolecenske funkce knihoven v ceskych krajich. Praha : Orbis, 1969. 338, [1] s.
* HRDY, Ladislav ; PERGLEROVA, Z. Ramcovy projekt vyzkumu vztahu knihy a ctenare v CSSR. [Praha : s.n.], 1965. 9, 24 s.
* Vyzkumy cetby v socialistickych zemich : (mezinarodni porada specialistu k problematice sociologickych vyzkumu cetby), Praha, listopad 1977 : sbornik materialu. Praha : Statni knihovna CSR, 1979. 249, [1] s.
* PILKOVA, Sona. Studie o pruzkumu ctenarskeho zajmu. Praha : Ustredni dum deti a mladeze Julia Fucika, 1969. 51, [11] s.
* Ctenari a knihovny : vyzkum c. 69-6. Praha : Ceskoslovenska akademie ved, 1969. 115 s.
* Lidove knihovny CSR v letech 1961 - 1970. Dodatek, Mladez do 15 let. Praha : Statni knihovna CSR, 1972. 32 s.
* KURKA, Ladislav. Ctenarske zajmy vojaku : Od pruzkumu v letech 1957-1965 k vyzkumu 1966-1970 : Teoreticke vychodisko vyzkumu cetby v CSLA 1966-1970. Praha : UDA, 1966. 60, [4] s.
Databaze KKL obsahuje informace o knihach, clancich atd. od roku 1990, zaznamy starsi literatury jsou prubezne doplnovany. Pro vyhledavani knih a clanku vydanych pred timto rokem je dale mozne vyuzit listkove katalogy, ktere jsou dostupne i v naskenove podobe (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx? - Katalog knihovnicke literatury a Dokumentacni kartoteka knihovnicke literatury - zde nejspise skupina Kl). V minulosti take vychazela bibliografie specializovana na oblast knihovnictvi a informacni vedy. Je pravdepodobne, ze radu vyzkumu provadela prave Narodni knihovna, takze je take mozne, ze by kolegove z Knihovnickeho instutu (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=01_Knihovnicky_inst.htm ) mohli tazatele jeste dale nasmerovat.
Ziskat knihkupecke statistiky a informace o ctenarskych/kniznich klubech pravdepodobne bude komplikovanejsi. V bazi KKL jsme literaturu na toto tema nenalezli, je vsak opet mozne, ze by bylo mozne vyhledat nejake starsi clanky a publikace v listkovych, respektive naskenovanych katalozich nebo jiz zminene bibliografii. Prosli jsme take bibliografickou databazi Ustavu pro ceskou literaturu AV CR (http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio ), zde je mozne do pole Predmet zadat napr. dotazy čten$*klub$ nebo kniž$*klub$. Vetsina nalezenych zaznamu se vztahuje ke klubovym edicim, ktere se ctenarskymi kluby souvisely, bez blizsiho seznameni se s vybranymi texty bohuzel neni mozne rici, zda v techto clancich krome informaci o obsahu edice nebyly take uvedeny blizni statisticke udaje napr. o poctu clenu konkretniho ctenarskeho klubu.
Jako prvni ctenarsky klub pravdepodobne vznikl Klub ctenaru Statniho nakladatelstvi krasne literatury, hudby a umeni (SNKLHU, nakladatelstvi pozdeji neslo nazev Odeon), ktery zahajil svou cinnost 1.2.1953. Do Klubu ctenaru na pocatku vplynula ctenarska obec Ceskoslovenskeho spisovatele, Druzstevni prace a obec odberatelu odborarske kniznice ROD. V roce 1959 dosahl Klub ctenaru 200 000 clenu a jejich pocet i nadale rostl, tituly vychazely v teto klubove edici v nákladu přes sto tisic vytisku. Zda se, ze zpravy o Klubu ctenaru byly alespon z pocatku jeho existence pravidelne publikovany v Literarnich novinach, pomoci vyhledavani v digitalni knihovne Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) jsme nasli napr. zpravy v Literarnich novinach z 23.1.1954 (s. 10), 12.6.1954 (s. 10), 26.2.1955 (s. 9), 5.12.1964 (s. 12). Plny text Liternich novin je mozne nalezt na strankach Digitalizovaneho archivu casopisu UCL AV CR (http://archiv.ucl.cas.cz/ ). Strucne informace o Klubu ctenaru nakladatelstvi Odeon se nam take podarilo nalezt v nasledujicich textech:
* GLAZAROVA, Jarmila. Slovo ke Klubu ctenaru. In Odeon : 15 let krasne knihy. Praha : Odeon, 1967. s. 52-55.
* SYS, Karel. Ctvrtstoleti Klubu ctenaru. Tvorba : tydenik pro politiku, vedu a kulturu. 1976, c. 42 (13. 10.), s. 2.
* Klub ctenaru : clensky letak. Praha : SNKLHU. 1954-1957.
Pocinaje rokem 1960 vzniklo velke mnozstvi ctenarskych klubu, napr.:
* Maj (Mlada fronta v koedici s Nasim vojskem, Lidovym nakladatelstvi a slovenskou Smenou od roku 1962),
* Clenska kniznice (Svoboda od roku 1961),
* Klub pratel poezie (Ceskoslovensky spisovatel od roku 1960),
* Klub mladych ctenaru (Albatros od roku 1964),
* Klub pratel/ctenaru technicke literatury (Statni nakladatelstvi technicke literatury od roku 1959 spolecne s nakladatelstvimi Academia, Nadas a Prace),
* Klub pratel/ctenaru zemedelske literatury (Statni zemedelske nakladatelstvi)
* Erb (Prace od roku 1966, navazala na predvalecny Evropsky literarni klub ELK)
Domnivame se, ze informace o klubech ctenaru, poctech clenu a udaje o objednanych knihach by mohly byt soucasti internich dokumentu jednotlivych nakladatelstvi. Cast nakladatelstvi jiz zanikla, napr. dokumenty vyse zmineneho nakladatelstvi Odeon jsou podle databaze Archivni fondy a sbirky v CR (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx ) ulozeny v SOA Praha, nektera nakladatelstvi (napr. Albatros) vsak stale dosud existuji. Predpokladame, ze nakladatelstvi mela za povinnost zpracovavat vyrocni zpravy nebo uzaverky a zaroven tyto udaje evidovala i pro svou vlastni potrebu. Doporucili bychom tedy obratit se s timto dotazem i na tato nakladatelstvi, zda vlastni obdobne dokumenty.
Knihy se v Československu pred rokem 1989 prodavaly hlavne v maloobchodni siti narodniho podniku Kniha (http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/knihkupectvi/), v databazi Archivni fondy a sbirky v CR (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx) jsme nalezli fondy nekolika krajskych sprav narodniho podniku Kniha, domnivame se, ze zde by mohly byt ulozene statistiky poctu prodanych knih. Celkovy pocet knih prodanych v CSSR a sumu ziskanou jejich prodejem uvadela Statisticka rocenka Ceskoslovenske socialisticke republiky. Dalsi informace by snad mohly byt v archivnich fondech vzniklych cinnosti Ministerstva kultury respektive Ministerstva kultury nebo v archivnim fondu Ceskoslovenske ustredi knizni kultury.
pouzita literatura:
* HALADA, Jan. Encyklopedie ceskych nakladatelstvi 1949-2006. Praha : Nakladatelstvi Libri, 2007. 378 s. ISBN 978-80-7277-165-3.
* Program Klubu ctenaru na rok 1953. Literarni noviny. 1953, roc. 2, c. 15 (11.4.1953), s. 10. http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNII/2.1953/15/10.png
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 15:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu