Klement Gottwald
Text dotazu
Dobrý den, je pravda, že Klement Gottwald posílal
některé politiky do emigrace s tím, že u Petra Zenkla byl citován jako
pramen výbor knihovny US Kongresu? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ve vzpomínkové knize Petra Zenkla "Mozaika vzpomínek" se k dané problematice píše:
"Dostal jsem zajímavé zprávy: Režim se rozhodl skončit moje hlídání. Budou se snažit mne svést k tomu, abych se pokusil o nedovolený únik. Nejbližší dny se ke mně dostaví jeden muž, jehož jméno mi bylo oznámeno a který mne osobně zná a bude předstírat, že je veliký odpůrce komunismu a zatím účelem mi předloží nějaké doklady své činnosti. Přitom mi nabídne dobře připravený bezpečný odlet můj i mé ženy. Jakmile přijdu k určitému místu, budu zatčen pro pokus o nedovolený útěk."
(ZENKL, Petr.v Mozaika vzpomínek. 1. vyd. Olomouc : Centrum pro československá exilová studia, 1997. s. 141.)
Nedlouho poté se mu ovšem uprchnout podařilo, a to za velmi zvláštních podmínek. Svou spoluúčast na útěku mu nabídli policisté, kteří jej i jeho ženu hlídali.
Historik Václav Veber k případu dále uvádí:
"Zdá se, že komunisté dodržovali jakousi směrnici o vytlačení konkurenčních politiků do zahraničí, policie se při hlídání těchto prominentů chovala někdy až netečně a umožňovala jejich útěk, se Zenklem utekli dokonce i dva policisté, kteří ho měli hlídat. (...) Domnívám se však, že šlo o předem dohodnuté jednání ze strany policie a směrnici, která možná byla jen ústní.
Mám k tomu ovšem jen nepřímý doklad, v červnu 1948, kdy již větší část těchto politiků byla za hranicemi a šlo o to dostat za nimi i jejich rodiny, napsal další z předních vedoucích funkcionářů státní bezpečnosti Bedřich Pokorný jakýsi kritický rozklad, kde se snažil kritizovat nám neznámé vyšší nařízení (píše "z kompetentních míst") za pokyn, aby "u významných osob, které se nacházejí v emigraci a rozvíjí proti nám politickou činnost, mají-li tyto na našem území rodiny o značném počtu osob, nebránili této rodině v odchodu do ciziny za manželem", nesouhlasil ani se zdůvodněním, že tyto rodiny budou materiální zátěží těchto politiků v kapitalistické cizině."
(VEBER, Václav. Osudové únorové dny 1948. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. s. 365.)
O výboru knihovny US Kongresu jako zdroji výše uvedených informací ovšem není v žádné nám dostupné publikaci zmínka.
Více informací můžete nalézt v již uvedených knihách:
* ZENKL, Petr.v Mozaika vzpomínek. 1. vyd. Olomouc : Centrum pro československá exilová studia, 1997.
* VEBER, Václav. Osudové únorové dny 1948. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 13:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu