Kirsan Iljumžin
Text dotazu
Za totality vychaázel (tuším, že v SSSR) magazín-kniha Sputnik pro země lido-demo. Ve dvou cislech (Mesicnik, nebo ctvrtletnik?) byly 2 clánky o prezidentovi FIDE (nynější předseda světové šachové federace). Jeden o jeho nákupu šachové koruny od mistra světa Garri Kasparova a druhý o jeho kriminálních deliktech (poškozování devizového hospodářství SSSR atd.). Rád byh si tato dvě čísla půjčil, nebo naskenoval či okopíroval. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
časopis Sputnik (plná citace zní: Sputnik. Praha: Federální koordinační rada Společnosti přátel s národy Sovětského svazu, 1967-1990. ISSN 0139-6358.) si mohou v Národní knihovně vypůjčit registrovaní uživatelé prostřednictvím katalogu naskenovaných katalogizačních lístků Katif (http://katif.nkp.cz). Záznam časopisu najdete v Generálním katalogu III/ SPRÁVA/V - STAP/ lístek č. 270. Pro objednání souží oranžové políčko "Objednat" v levé horní části.
Periodikum mají ve svém fondu kromě NK ČR také  tyto další knihovny:
* Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice - Roky: 1973-85
* Středočeská vědecká knihovna Kladno - Svazky: 1974-90
* Vědecká knihovna Olomouc - Roky: 1973-90
* Moravskoslezská věd.knih. Ostrava - Roky: 1985-90
Co se týká hledaných dvou článků - pro toto období neexistuje žádná online článková databáze, jediná evidence byla klasická tištěná bibliografie - Články v českých časopisech (ČČČ,  1953 - 1990). Namátkou jsem prošla několik čísel, ale ani v jednom z nich jsem periodikum Sputnik nenašla, že by bylo excerpované. Tzn. v této bibliografii nelze články dohledat. Aby bylo možné články najít, jsou zapotřebí přesnější informace o článcích, tj. název, ideálně autor a pokud možno co nejpřesnější datace. Poté by bylo možné určit nejpravděpodobnější ročníky a čísla, kdy byly články vydány, podle daných datací časopis objednat a články dohledat. Není v možnostech ani poslání služby Ptejte se knihovny dohledávat články, pokud uživatelé nemají jejich přesné citace. V tomto případě bychom museli bez jakéhokoli vodítka procházet celé ročníky, a to není z důvodů časové náročnosti možné.
Pokud máte přesnější informace o článcích, pošlete nám a je a pokud to bude v našich silách, články se Vám pokusíme dohledat. Pokud citace článků nemáte, můžete se o jejich dohledání pokusit sám. Následně je možné zhotovit papírové kopie článků, jedná se o placenou službu dle ceníku dané knihovny (v NK ČR odkaz na Ceník naleznete na adrese http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik) - kopie lze pořídit v samoobslužném kopírování, tzn. uživatel si udělá kopii sám nebo kopii objednat - lze použít adresu reference@nkp.cz - v tomto případě jsou ovšem potřeba přesné citace článků.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu