Kdo to byl Antonín Barcal
Text dotazu
Dobrý den! Bydlím v ulici Antonína Barcala a zjistila jsem, že vůbec nevím, kdo to je a proč se po něm ulice jmenuje. Našlo by se někde něco? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Antonín Barcal se narodil 25.5.1847 v Českých Budějovicích, zemřel 24.6.1927 v Šumperku. Jako operní pěvec působil v Prozatimním divadle, kam byl doporučen kapelníkovi Bedřichu Smetanovi. Byl přesvědčeným slavjanofilem, odešel do Ruska, kde se prosadil jako významná umělecká osobnost. Získal angažmá např. v ruském souboru Kyjevského divadla, byl sólistou Mariinského divadla v Petrohradě, jako pěvec a později režisér se uplatnil ve Velkém divadle v Moskvě. V letech 1898-1921 vyučoval zpěv na moskevské konzervatoři.
Požité zdroje:
http://www.vkol.cz/rego/rg0525.htm
Biografický slovník českých zemí / Historický ústav AV ČR. -- Vyd. 1.. -- Praha : Libri, 2004- . -- sv. ; 27 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.02.2008 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu