Katechismus 1693
Text dotazu
Dobry den,
zaujimam sa o katechizmus M. Luthera vydaný v Levoči v r. 1693.(Knihopis
5069). vie sa kto je ten cirkevny ucitel, ktoreho predhovor je spomenuty na
titulnom liste? (S Předmluwau, téhož Cýrkwe Ewangelitské Včitele ...) mozete
mi touto cestou poskytnut viac informacii ako je v Knihopise digital?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za  opožděnou odpověď na Váš dotaz. Bohužel se nám nepodařilo nalézt informaci, kdo je autorem předmluvy k Vámi uvedenému tisku "Katechysmus D. M. Luthera, kterýž slowe Menssj " z roku 1693. V Knihopise je jako autor textu uveden pouze Martin Luther
(http://db.knihopis.org/l.dll?cll~5147&TL=ZLHL) a podle formulace "S Předmluwau, téhož Cýrkwe Ewangelitské Včitele" laicky usuzuje, že autorem předmluvy je právě M.Luther.
Publikace "Kniha svornosti" uvádí, že Martin Luther poprvé zveřejnil Menší katechismus jako sérii "tabulových tisků". Tři základní "tabule" vyšly téměř v zápětí v lednu 1529 ve společné knižní vazbě. Luther počet textů postupně rozšiřoval a v květnu vyšel celý soubor znovu, navíc opatřený  ilustracemi a předmluvou. Třetí vydání v červenci 1529  pak ještě doplnil o návod ke zpovědi, který nově přepracoval v roce 1531. Tím byl Menší katechismus dokončen. Třetí vydání Velkého katechismus vydané v roce 1530 obsahovalo novou, širší autorovu předmluvu, kterou Luther napsal snad v Koburgu.
České verze Lutherova Katechismu vycházely po dlouhý čas, vlastně až do doby toleranční, téměř naveskrz mimo území Koruny. Nešlo vždy jen o překlady, ale také o mutace, úpravy, vybavené rozličnými dodatky a výklady. Hned od začátku, od časných vydání v Německu, se stávalo, že tiskaři ke knížce připojovali i další texty, které do ní Luther sám nezařadil. Nechybí ani krajní případy textu vysloveně pseudepigrafního, to jest představovaného jako reformátorův, ačkoliv z jeho pera nepocházel, jakým byl přidaná kapitola "úřadu klíčů". Vydavatelé též do Katechismu z vlastní rozvahy vložili spisky, jež Luther opravdu napsal, ale sám jim dal jiné určení.
Text Lutherových předmluv k Malému a Velkému katechismu si v českém překladu můžete přečít např. ve zmíněné "Knize svornosti". Tisk z roku 1693 je podle Knihopisu dostupný v maďarské Národní knihovně
(http://www.oszk.hu/index_en.htm) a mikrofil by měl být uložen také v Národní knihovně v Archivu Knihopisu. Srovnáním textů byste si Lutherovo autorství mohla potvrdit či vyvrátit. Poradit by Vám zajisté mohli i pracovníci Lutherovy společnosti (http://www.luther.cz/), na další literaturu k tomuto tématu by Vás pak mohli nasměrovat např. v Knihovně Evangelické teologické fakulty UK (http://web.etf.cuni.cz/ETFLIB-1.html)
použitá literatura:
* Kniha svornosti : symbolické čili vyznavačské spisy evangelických církví augsburgské konfese. Praha : Kalich, 2006. s. 336, 338-339, 365. ISBN 80-7017-026-3.
* ADAMIŠ, Julius. 1529-1929. Štyristoročná pamiatka Malého katechismu dra Martina Luthera. Liptovský Sv. Mikuláš : V komisi Vydavatel´ského a kníhkupeckého úč. spolku "Tranoscius", [s.a.]. 199 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 11:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu