-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na stručný životopis kata Mydláře. Nemohu najít ucelený životopis, kde by byly všechny důležité informace. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
osoba kata Jana Mydláře byla předlohou pro čtyřdílný román Josefa Svátka:
Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze. Životní osudy Jana Mydláře jsou zde ovšem z velké části smyšlené. Ve skutečnosti existuje o životě pražského kata Jana Mydláře jen několik skromných záznamů. Kati stáli na okraji tehdejší společnosti, tudíž záznamů o nich v kronikách či jiných pramenech existuje velmi málo.
To, co je na základě písemných pramenů známo o katovi, jenž popravil 27 českých pánů na Staroměstském náměstí dne 21.6.1621, je například uvedeno v útlé knize Jindřicha Francka: Mistři ostrého meče.
Autor zde vyvrací domněnku, že Jan Mydlář pocházel z chrudimské rodiny Mydlářů, jak předpokládal Josef Svátek. Je známo, že Jan Mydlář bydlel z počátku ve staroměstské katovně u židovského hřbitova. Za popravy a mučení dostával ovšem celkem vysoké odměny, a tak si mohl dovolit koupit v roce 1634 dům na Novém Městě u Sviňské brány (Na bojišti). Za život se dvakrát oženil. Se svou první ženou Alžbětou měl dvě děti, Jana Václava a Mandalenu.
Ve svých 77 letech se oženil podruhé. Jeho druhá žena Kateřina se stala dědičkou domu Na bojišti. Katovnu na Starém Městě a samotné řemeslo po otci převzal prvorozený Mydlářův syn Jan Václav. Jeho otec Jan Mydlář zemřel v roce 1672.
Zdroj:
FRANCEK, Jindřich. Mistři ostrého meče. Pardubice : Východočeské muzeum, 1995
ŠINDELÁŘ, Vladimír. Cesta na popraviště. 2. vyd. Písek : Praam, 2001. ISBN 80-903002-4-3
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
06.11.2007 18:30