Karel Klostermann
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na informaci
ohledně K. Klostermanna z dob, kdy působil jako vychovatel v Žamberku v
Orlických horách, konkrétně v kterém roce zde působil a přesné místo
působiště. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Karel Klostermann působil jako vychovatel v Žamberku od října 1870 v rodině hospodářského ředitele Kučery, kde pobyl dva roky. Na tyto roky vždy vzpomínal jako na nejšťastnější léta svého života. Kromě povolání vychovatele se zde věnoval studiu moderních jazyků. Osvojil si jazyk francouzský, vlašský, španělský, ruský, srbochorvatský, zčásti též polský, rumunský, později i novořecký.
V Žamberku se ho ujal jako mecenáš vážený tamní rodák, víděňský profesor lékařství Dr. Eduard Albert a opatřil mu existenci, která se mu zdála ideálem. Opatřil mu místo redaktora ve vídeňském časopise "Wanderer", který se zastával českých zájmů a sloužil české věci a redakčně byl řízen Václavem Nedomou a administrativně Dr. Janem Jeřábkem.
V září 1872 se Klostermann vzdal místa vychovatele, odjel do Vídně a začal novou kariéru.
Zdroj:
Regal, M. Život a dílo Karla Klostermanna. Praha: Jos. R. Vilímek, 1926. 176 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.05.2008 15:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu