Karafiát, Jan - Broučci
Text dotazu
Vážení, chystám pro naše dětské čtenáříčky besedu na dtto téma a moc by mě zajímalo, kolikrát byli Broučci vydáni? Popř. v kterých nakl., ilustrátoři...
Naše kn. je umístěna v areálu ZŠ, besedy jsou hojně navštěvovány, neboť úzce se školou spolupracujeme a já uvítám jakoukoliv zajímavost, která besedu ozvláštní a zpestří. (Autor 160. výr.*, titul 130 od 1.vyd, předpokládám, že je to tak).
Odpověď
S vydanim Broucku to neni jednoduche. Byly vydani mockrat, ale neni mozne dohledat presne kolikrat. Jde totiz o to, ze ve fondu NK CR, resp. v katalozich a databazich, ktere mame k dispozici, zaznamy o vydani jsou, ale protoze toto dilo vydavala ruzna nakladatelstvi, cislovani vydani neni vzdy v poradku. Podarilo se nam najit 90 vydani do roku 2004. 1. vydani bylo asi z roku 1876, vydano vlastnim nakladem, neni ale uvedeno, ze to prvni vydani skutecne je, 2. vyd. vyslo v roce 1895. Nekdy je uvedeno napr.: 86.vydani, v Albatrosu 6.vydani. Zajimave je, ze nekolik vydani se jmenuje kapesni vydani, napr.: KARAFIAT, Jan Broucci: pro male i velke deti. Praha: Kalich, 1932. Kapeni vydani treti.
Ilustratoru bylo take velke mnozstvi, napr. Al. Halaburtova, Adolf Wenig, Jiri Trnka, Ludmila Janska, Adolf Dudek, Ondrej Sekora, ze soucasnych Vlasta Svejdova.
Kniha byla v prubehu let prelozena do nekolika jazyku, napr. slovensky s nazvem Chrobaciky z roku 1990, v roce 1952 v Chicagu Broucky vydala Nar. Jednota Ceskoslovenskych Protestantu ve Spojenych statech a Kanade, v roce 1942 vysli v Londyne u nakladatele George Allen and Unwin. Nejzajimavejsi vydani je asi japonske v prekladu Sindo Yosiko:
KARAFIAT, Jan Hotarukko. Tokyo: Don bosukosya, 1996. Broucci byli uvedeni i jako divadelni hra, zfilmovani jako Vecernicky, napr. s hudbou jazzoveho skladatele a klaviristy Emila Viklickeho.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 14:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu