kalendář, jméno Stanislava
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od kterého roku se vyskytuje v kalednáři jméno STANISLAVA. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den, o osobnich, rodnych nebo-li krestnich jmenech (stejne tak ale i o
prijmenich) vyslo v prubehu let nekolik knih. Na Vasi otazku se mi ale najit odpoved v nich nepodarilo. "Matricni urady maji k dispozici stale doplnovany seznam asi 800 jmen; rodice mohou nalezt uredni podobu jmen v Pravidlech ceskeho pravopisu nebo Slovniku spisovne cestiny. V obtiznych a spornych pripadech vydava sve dobre zdani Ustav pro jazyk cesky. Tento seznam nahradila jazykova kodifikacni prace Miloslavy Knappove Jak se bude jmenovat? (1.vyd. 1978, 2. vyd.1985), obsahujici 1550 jmen." Nejnovejsi rozsirene vydani publikace, ktera byla uznana za zakladni jazykovou prirucku pro matricni praxi, je KNAPPOVA, Miloslava. Jak se bude jmenovat? Praha:
Academia, 2006.
Autorka knihy PhDr. Miroslava Knappova, Csc., Kubanske namesti 1322, Praha 10, tel: 271 733 481 je soudni znalkyne v oboru jazykovedy. Kontakt na ni jsem prevzala z internetu.
"Nas kalendar, ktery upravuje zvlastni komise, snazi se vyjit vstric jmenum dnes oblibenym a zarazuje je... Ale kalendar ma kapacitu znacne omezenou (nejakych 350 polozek) a neni mozne, aby tam bylo kazde jmeno, ktere se vyskytne. (O ceskych a slovenskych jmenech v kalendari na rok 1980 srov. Zpravodaj Mistopisne komise 23, 153-154.)  Viz vice ve 2. vydani knizky Jak se bude jmenovat M. Knappove, str. 50-57.)" Bohuzel tento zdroj jsem nemohla overit, 2. vyd. knihy je z naseho fondu ztraceno.
Zdroj: KOPECNY, Frantisek. Pruvodce nasimi jmeny. Praha: Academia, 1991.
"Od 50. let 20. stoleti se v ceskych zemich datuje snaha vytvorit jednotne obcanske, oficialni, necirkevni kalendarium. ...Poradnim organem pro (eventualni) kazdorocni upravu tohoto kalendaria se stala pri Obchodnich tiskarnach v Koline, tehdy nejvyznamnejsim vydavatelem kalendaru, tzv. komise pro kalendarium....Nove zarazovana jmena byla uvadena na data jmen, ktera byla z kalendare vyrazovana..."
Zdroj: KNAPPOVA, Miloslava. Jak se bude vase dite jmenovat? Obsahuje vice nez 11000 podob jmen ceskych a cizojazycnych. Puvod, vyznam, pravopis, vyskyt a obliba, kalendar infromace o jmenech africkych a asijskych. Praha: Academia, 2006.
Podobnym dotazem na jmeno v kalendari  se zabyval napr. i tento dotaz v PSK, viz odkaz
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/kalendaria-kalendare-jmena.
Oddeleni onomastiky, Ustav pro jazyk cesky AV CR, http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=onoma, na dotaz informovalo:
"Bohužel se mi nepodařilo zjistit přesný rok. V kalendáři na rok 1980 již jméno Stanislava bezpečně nalezneme. Fr. Kopečný ve své knize Průvodce našimi jmény z roku 1974 označuje jméno Stanislava jako "skoro stejně běžný ženský protějšek (čes., sloven., pol. bulh., srbocharv.)" k Stanislav, ale o tom, zda jméno figuruje oficiálně v kalendáři, se nezmiňuje. Informaci neposkytují ani práce M. Knappové Jak se bude vaše dítě jmenovat? a Rodné jméno v jazyce a společnosti, ani odborné články z časopisu Zpravodaj místopisné komise a Acta Onomastica.
Od 50. let 20. století se datuje snaha vytvořit jednotný občanský, oficiální, necírkevní kalendář. Dříve jej schvalovala "komise pro kalendárium", v níž byli jednak odborníci z AV ČR, jednak zástupci ministerstva vnitra a ministerstva kultury. Od r. 1991 již vydávání kalendářů nepodléhá žádnému schvalování a záleží na podnikateli, který kalendář vydává, jaká jména do něj pojme (musí respektovat pouze státní a jiné svátky, významné dny a dny pracovního klidu, nikoli jména)."
Jmeno Stanislava jsem nasla napr. v kalendari na rok 1942 (Hanacke kalendar 1942. Olomouc: Hanacka knihtiskarna, 1941.) Tzn. ze jiz v roce 1942 mela Stanislava svuj svatek 9. cervna.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu