Kakosova ulice
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím Vás, po kom je pojmenována Kakosova ulice v Praze - Řeporyjích?
Děkuji předem za Vaši laskavou odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pro vysvětlení původu názvu pražských ulic se velmi osvědčila kniha LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník. 2 díly. Praha : Nakladatelství Libri, 1998. 604 s. a 725 s. ISBN 80-85983-24-9 (1.díl) * 80-85983-25-7 (2.díl).
Bohužel zde ulice Kakosova není uvedena, avšak našli jsme ji ve volně dostupných zdrojích na internetu. Zde se můžete dočíst: Kakosova - vychází severním směrem z východní větve Dělené , obloukem se stáčí k západu a k východu a ve dvou větvích okolo objízdného ostrůvku vstupuje do Jeremiášovy.
K této ulici patří i kolmá příčka severně od Dělené. Matěj Kakos, místní občan, člen továrního sboru hasičů ve Waltrovce, který zahynul při hašení požáru továrny 25.4. 1944. (http://www.k-report.net/discus/archiv2007/48/35708.html ). Zcela shodnou informaci se můžete dočíst také na adrese http://www.praguewelcome.cz/cs/informace/o-praze/zajimavosti/zmeny-nazvu/ulice.shtml.
Zdá se, že takto byla ulice pojmenovaná až v nedávných letech, tedy nemohla být obsažena ve výše zmíněné publikaci.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2011 12:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu