K.K. Prager privilegirte Oberpostamtszeitung
Text dotazu
Potřebuji vědět, od kdy vycházely K.K. Prager
privilegirte Oberpostamtszeitung. Pracuji doma a nemam po ruce knihu
Miroslava Laiskeho - zahranicni editor studie, do ktere tuto informaci
potrebuji, se domniva, ze tyto noviny vychazely v roce 1802 uz vice nez sto
let. Schönfeldovy KKPPOZ vsak vychazely v letech 1781-1814; na jake noviny
navazovaly a jak dlouho tyto vychazely?
Predem dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy: Časopisectví v Čechách 1650 - 1847 (Miroslav Laiske, 1960), vycházely noviny Kaiserl. königl. prager Oberpostamtszeitung od roku 1781. Navazovaly ovšem na noviny Prager-Post-Zeitung, Ordinari...Post-Zeitungen, Ordinari...Reichs-Post-Zeitungen a Ordinari Wochentliche...Postzeittungen.
Vývoj těch novin byl tedy následující:
* Ordinari Wochentliche...Postzeittungen. (2 x týd. (středa, sobota - někdy po 2 - 3 číslech v týž den). [Praha?, vyd. tisk. a red. Ludmila Sedláčková?, po její smrti od 1664? dcera Ludmila, provd. Michálková, pak Fabrizziová.] 1658 [?] - 1672 [?]
* Ordinari...Reichs - Post-Zeitungen ([Vyd. Jan Arnolt.] 2 x týd. (středa, sobota). [U některých čísel uvedeno] Gedruckt...in...Prag, beim Johann Arnolt, [od 23/11 1686]...bei Catharina Arnoltin Wittib. 1672 [?] - 1687 [?]
*[Ordinari...Post - Zeitungen.] ([Vyd. Daniel Michalek.] 2 x týd. (středa, sobota).Gedruckt...in der königl. Alt-Stadt Prag durch Daniel Michaleck [2/4 1689]in Tändelmarck beym Prag. 1688 [?] - 1689.
* Ordinari...Post-Zeitungen ([Red. a vyd. Karl Ferdinand Arnolt von Dobroslavina.] 2 x týdně (úterý, sobota - po třech číslech najednou). [Prag, typ. K.F. Arnolt von Dobroslavina.] 1690 [?] - 1710 [?])
* Prager-Post-Zeitungen. Mit Ihrer zu Hungarn und Böheim königl. Majestät allergnädigsten Privilegio. ([Vyd. red. a typ. Ferdinand Arnolt z Dobroslavina, od 1744 Karel František Rosenmüller, od 1745 vdova Žofie, prov. Kirchnerová, od 1758 vdova Žofie znovu provd. Klauserová, od 1771 vdova Žofie Klauserová s faktorem Františkem Ungrem. 2 x týd. (úterý, sobota - po třech číslech najednou) 1710 [?] - 1780.)
* Kaiserl. königl. prager Oberpostamtszeitung [Vyd. Johann Ferdinand Edler von Schönfeld. Red. Augustin Zitte, od 1782 A.Ch. Eichler.] 2x týd. Prag, typ. J. F. von Schönfeld. 1781 - 1785.
Pokrač. jako
Von Schönfeldsche k.k. prager Oberpostamtszeitung. [Od 1790]...Mit einem Anhange von Addresskomtoirsnach-richten. [Vyd. Johann Ferdinand von Schönfeld. Red. A. Ch. Eichler.] 2x týd. Prag, typ. J.F. von Schönfeld. 1786 - 1790.
Pokrač. jako
Kaiserlich königlich privilegirte prager Oberpostamtszeitung. Mit Sr. Röm. k. apodt. Majest. allergnädigsten Privilegio privativo. [Od 1799 další čísla název]
Mittwochsstück den... der kaiserlich königlich privilegirten Oberpostamtszeitung.  [Vyd. Johann Ferdinand Edler von Schönfeld. Red. Fr. Hergard.] 2x týd., [od 1789] 3x týd. Prag, typ. J. F. von Schönfeld. 1791 - 1804.
Pokrač. jako:
Kaiserlich auch k.k. priv. prager Oberpostamtszeitung. [Vyd. Johann Ferdinand von Schönfeld.] 3x týd. Prag, typ. in der von Schönfeldschenkaiserl. königl. Hofbuchdruckerei. 1805-1806, č. 97.
Pokrač. jako:
Kaiserl. königlich priv. prager Oberpostamtszeitung. [Vyd. Johann Ferdinand von Schönfeld. Red. od 1809 Thomas Schönfeld, od 1810 W.A. Gerle, od 1/2 1812 ?] 3 x týd. Prag, typ. in der von Schönfeld schen kaiserl. königl. Hofbuchdruckerei. 1806. č. 98 - 1814, č. 30 (3/3).
Pokrač. jako:
* Kaiserlich - königlich privilegirte Prager Zeitung [Red. W. Gerle, od 1819, č. 1 A. Wegrath] Vyd. J.F. von Schönfeld. 7 x týd. [od 1820] 4 x týd.
Prag, typ. J.F. von Schönfeld. 1/4 1814 - 1824. (1818 - 1819 - střídavě názvy K.k. priv. Prager Zeitung a Nichtpolitischer Anhang zu kaiserl. königl. Prager Zeitung)
Pokrač. jako:
* Prager Zeitung (Red. J.G. Sommer [od 1825, č. 171] Red. a vyd. G. Haase Söhne,[od 1846, č. 60]... Red. Ladislav Tarnowski, [od 1841, č. 61] K. W.
Medau, [od 1847, č. 161] eduard Breier. Vyd. K.W. Medau. Denně. Prag, typ.
G.Haase Söhne, [od 1846] K.W.Medau. 1825 - 1847n.
(v odpovědi nejsou uvedeny názvy jednotlivých čísel a příloh - podrobný popis - viz kniha)
Zdroj: LAISKE, Miroslav. Časopisectví v Čechách 1650-1847 : příspěvek k soupisu periodického tisku, zejména novin a časopisů. Praha : St. knihovna ČSR-Nár. knihovna, 1960.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu