K.H.Mácha - skalní zápisník
Text dotazu
Dobrý den.Před nedávnem jste mi zaslali článek z
ANALOGON roč.2007 č.50/51S od F.Žídka-Neznámá milenka K H Máchy.V článku se
popisuje Máchův skalní zápisník a zmiňují se zvětšené fotografie a o ty
právě jde,nevíte kde by byli k shlédnutí.Já jsem tu skálu podrobně zkoumal a
nic jsem neobjevil.To co se v článku popisuje mi připadá jako utopie.Předem
děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nedivíme se, že jste na skále nic nenašel. Informace dr. Žídka byly nejspíš jen jeho zbožným přáním něco takového objevit. Informace o tom jsme konzultovali s pracovníkem Literárního archivu Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově, protože ani nám se nepodařilo najít žádnou zmínku o "skalním" deníku K.H.Máchy.
Píšete, že jste sám skálu celou prozkoumal a nic jste nenašel. Domníváme se, že kdyby něco takového existovalo, psalo by se o tom.
O tom, že ale psal Mácha ještě nějaké jiné, neznámé dívce-ženě, než Lori, dochovány zmínky jsou.
Našli jsme v: Věčný Mácha. Památník českého básníka. Praha: Čin, 1940.
S.103: "V dopise, který psal Mácha neznámé dívce, čteme: "S touhy plným srdcem vstoupil jsem do světa, v náději, že zlaté sny prvního svého mladictví v něm uskutečněny naleznu,..."
S.146: "Táž slova a tytéž myšlenky ozvaly se již před tím v básníkově dopise neznámé dívce, ve verších desátého čísla "Básní bez nápisů", "V svět jsem vstoupil" a v začátku dopisu Janu Benešovi z druhé polovice roku 1832/33...."
Dr. František Žídek je zmiňován autorem následující monografie, ale v jiné souvislosti.
MRÁZ, Bohumír. Karel Hynek Mácha: Hrady...spatřené. Praha: Panorama, 1988. S.207-208: "Podle seznamu hradů spatřených navštívil básník Valdštejn až r. 1835 v velikonocích (16.-20.dubna) během putování po kraji boleslavském; protože si do seznamu nepoznamenal žádnou kresbu, datuji tento akvarel do doby po zapsání seznamu do Zápisníku, tj. do druhé poloviny r. 1835 nebo do r. 1836. M. Novotný uvedl vedutu mylně jako pohled na Hrubou Skálu; na omyl mě upozornil dr. F. Žídek."
Následující odkaz je na náčrty hradů, které K.H.Mácha navštívil.
http://hrady.hyperlink.cz/macha.htm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2011 07:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu