Judr. Blecha, Tábor
Text dotazu
V Táboře působil do června 1942 jako vrchní právní rada JUDr. Alois Blecha (1896). Tamtéž jako právník působil od 20. let. V červnu 1942 byl za odbojovou činnost a schvalování atentátu popraven v Táboře spolu se svým bratrem Hugou Blechou. Letos to bude 70 let od jejich smrti. Rád bych se dověděl bližší údaje o činnosti JUDr. A. Blechy v Táboře a jeho práci i funkcích na radnici, jeho zásluhách o rozvoj města a všem, co lze nalézt. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
doporučujeme obrátit se se svým  dotazem  na Státní okresní archiv Tábor, http://www.firmy.cz/detail/480614-statni-okresni-archiv-tabor-tabor.html .
Jméno Vašeho strýce jsme našli zmíněno v PLACHÝ, Zdeněk. Černé dny naší historie Protektorát proti Londýnu - 38 dní Heydrichiády. Sedlo u Lokte: Vydavatelství & Nakladatelství Plachý, 2006. ISBN 80-903556-2-5. Jedná se ale pouze o jméno mezi výčtem popravených bez dalších informací.
S.52: středa 10.června
Ve večerních hodinách byli zastřeleni:
...vrchní právní rada dr. Alois Blecha z Tábora, Hugo Blecha z Tábora, ...
V knize Protifašistický odboj a osvobození jižních Čech. 1938 - 1945. Bibliografie. České Budějovice: Státní vědecká knihovna, 1980. je na S. 169 - 200 obsáhlá bibliografie (Tábor), která by mohla obsahovat bibliografické záznamy knih nebo článků, které by mohly zmiňovat i jména Vašich příbuzných. Bohužel ale služba Ptejte se knihovny z kapacitních důvodů (i podle svých pravidel) nemůže objednávat knihy a listovat jimi. Namátkou uvádíme ty záznamy, o kterých se domníváme, že by mohly informace obsahovat: s.184 - : záznam č. 223: BLECHVÁ, Marie. Smuteční slavnost na táborském popravišti. (6.5.1948.) Palcát, 1948, č.27, s.2.
Č.265: -JT-: Táborské popraviště z roku 1942. (Období heydrichiády.) Výběr prací členů Historického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, 1973, č.2, s.135.
Č.275: /FC/: Nelze zapomenout! Mírová manifestace v Táboře. (Táborské gestapo a popraviště v Táboře v letech německé okupace.) Jihočeská pravda, 6.5.1975, s.1 a 3.
Č.282: CRKOVSKÝ, František. Odtud již nebylo návratu. Táborské popraviště varuje. (1939-1945 Tábor.) Jihočeská pravda, 5.5.1977, s.4.
Jméno dr. Alois Blecha a Hugo Blecha se vyskytuje i v bakalářské diplomové  práci volně přístupné na internetu, viz http://is.muni.cz/th/263381/ff_b/Pamatniky_obeti_nacisticke_okupace_v_Tabore.txt, na stránkách Spolku pro vojenská pietní místa, viz http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-tabor/tabor-_-strana-2-_.html nebo na filmovém dokumentu (foto), viz http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/35mm/film35mm4489.html .
Další  podrobnější informace jsme ale bohužel nenašli.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.04.2012 13:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu