-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den,
mohli byste mi prosim poradit, kde bych se mohl dozvedet vice informaci o Josefu Slabém?
Nasel jsem o nem zatim jen tyto informace:
"Narozen 24. 10. 1922 v Rousinově. Jeho matka se jmenovala Marie Slabá a otec Antonín Slabý. Marie Slabá také spolupracovala s českým svazem protifašistického odboje. Dětská léta strávil společně s Františkem Racesbergrem, se kterým později založil skupinu mladých a odvážných vlastenců.
Roku 1942 absolvoval Gymnázium v Rokycanech, což ho váže k našemu okresu. V 1943 se zapojil s Františkem Racesbergrem přímo do akce odbojové skupiny. V podvečerních hodinách 20. 1. 1944 byl zatčen na rokycanském náměstí pro roznášení odbojových letáků a časopisů. Byl převezen na místní přešetřovací komisi a následně vězněn na gestapu v Plzni a na Borech Bautzenu. Jeho spolupracovník Fr. Racesbergr byl zatčen tentýž den, ale už v odpoledních hodinách. Josef Slabý byl odsouzen k trestu smrti 24. 5. 1944. Poprava obou odsouzených se konala 18. 8. 1944 v Drážd’anech v ulici Georgebáhrstrasse. V 11 hodin dopoledne píší poslední dopis svým rodinám a v 6 hodin večer byli popraveni."
Chtel bych se dozvedet vice informaci o jeho zivote.
Dekuji za pripadnou odpoved a predem se omlouvasm, zda tento dotaz nejak porusuje pravidla otazek.
Dobrý den,
bližší informace o životě Josefa Slabého by Vám mohly poskytnout níže uvedené články.
Z článkové bibliografické databáze ANL – Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl):
* ŠIROKÝ, Josef. Dopisy na rozloučenou k smrti odsouzených protifašistických bojovníků. Minulostí Rokycanska, 1968, 3, s. 10-14.
* ŠIROKÝ, Josef. Rokycansko v boji proti fašistickým okupantům. Minulostí Rokycanska, 1971, 9, s. 1-48.
- jedno z klíčových slov je * Skupina Slabý-Racesberger (odbojová organizace) Ročník 1971 bohužel NK ČR nemá ve fondu, dle Souborného katalogu ČR by ho měla mít k dispozici Vědecká knihovna v Olomouci (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001283013&local_base=SKC).
Z bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/documents/81434):
* KLINECKÝ, Jaromír. Památce statečného studenta bohosloví. K prvnímu výročí popravy bratra diakona Josefa Slabého. In: Prošli jsme v jeho síle. Evangelíci v čase druhé světové války / Praha: Kalich, 2003 s. 145-147.
Další informace by mohly být zmíněny také v publikaci o Františku Racesbergerovi, v NK ČR je dokument zatím ve zpracování a není možné ho vypůjčit. Nicméně nalezli jsme další exemplář v Městské knihovně Rokycany (http://mesto.rokycany.cz:81/lanius/l.dll?cll~P=192272):
* SOUKUP, Jindřich et al. František Racesberger: jeden z hrdinů protifašistického odboje. Rokycany: [nakladatel není známý], 2014. 84 stran.
Na internetu jsme nalezli ještě stručné informace o odbojové skupině Slabý-Racesberger - http://rokycansky.denik.cz/zpravy_region/rodice-platili-popravu-syna-20150507.html
Domníváme se, že údaje, které již máte k dispozici byste si mohl doplnit návštěvou ve Státním okresním archivu Rokycany (http://www.soaplzen.cz/soka-ro). Archiv nabízí přístup k řadě kronik (např. města nebo gymnázia) a dalším fondům - http://www.soaplzen.cz/sites/default/files/kroniky-rokycany-podle-obci.pdf.
Díky volně přístupné databázi Archivní fondy a sbírky v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/default.aspx) jsme získali informace o dvou fondech uložených v SOkA Rokycany, z popisu fondu se zdá, že materiály nejsou veřejnosti přístupné, nicméně podrobnější informace získáte přímo v archivu.
Název fondu (sbírky): Český svaz bojovníků za svobodu - základní organizace Rokycany Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Rokycany Místo vzniku fondu (sbírky): Rokycany Časový rozsah: 1914-2012
Metráž: 0 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 2,1 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor není přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): Český svaz bojovníků za svobodu - základní organizace Rokycany (p. Milouš Dobromysl, víceúčelová budova Žďár) Předchůdce: Československý svaz protifašistických bojovníků - základní organizace Rokycany (viz fond č. 728) Český svaz bojovníků za svobodu - základní organizace Rokycany, 337 01 Rokycany (pan Milouš Dobromysl, víceúčelová budova Žďár) Tematický popis: Zápisy ze schůzí organizační komise a HDK při ZO ČSBS Rokycany od 4.5.1992 do 6.1.1997. V kartonech: zápisy ze schůzí HDK z let 1992-1995, adresář funkcionářů, písemnosti týkající se Česko-německého fondu budoucnosti (doklady, instrukce o odškodnění) 1994-2002, sjezd ČSBS 2001 (doklady), činnost ZO ČSBS Rokycany v letech 1995-1996, písemnosti organizační komise 1996, 10 vzpomínek pamětníků na odboj 1961-1998, doklady o likvidaci OV ČSBS Rokycany 1991-1992, různé písemnosti svazových skupin, evidenční karty z Mirošova, přehled pamětních desek I. a II. odboje, které byly sejmuty či odstraněny (1990), osudy rokycanských židů, přehled obětí fašistické okupace na Rokycansku (podle obcí), veškeré písemnosti týkající se jednorázového příspěvku podle zákona č. 217 z roku 1994, seznam rokycanských členů a korespondence Svazu nuceně nasazených, hlášení o činnosti, statistické výkazy, plány práce, novinové výstřižky - novinové články týkající se protifašistického odboje a činnosti ČSBS (1 fascikl), korespondence ČSBS do roku 2001, skartační protokoly, doklady o učitelích - legionářích, doklady o odboji na Strašicku, 1 pamětní kniha výstavy Rokycansko v pětačtyřicátém (konané 6.-31.5.2000), 1 pamětní kniha otevření rekonstruovaného památníku obětem II. světové války na náměstí 5. května v Rokycanech ze 7.2.2000. V kartonu (neuspořádaném) negativ filmu k 50. výročí osvobození, různá foto ČSBS a j. Dne 19. 3. 2002 převzat 1 balík písemností 1939-1999 (osobní dokumentace odbojářů pořízená historicko-dokumentační komisí, sjezdy a stanovy ČSBS, metodické pokyny, telefonní seznam funkcionářů, pokyny k založení obce legionářské, údaje o Janu Kovaříkovi z Holoubkova a j.) Dne 8. 3. 2005 převzaty 2 kartony písemností /1918/-2005: vzpomínky pamětníků, údaje o členech ČSBS Rokycany (zemřelých), osvědčení č. 255/46 Sb., usnesení ze schůzí ZO ČSBS, doklady o I. a II. odboji (např. seznam odbojových skupin, záznam o šetření o obětech věznění), směrnice a j. V roce 2005 vyčleněn z MěNV Rokycany 1 svazek: básně a vzpomínky na vězněné od Václava Titla /1945/. Dne 3. 4. 2006 převzat 1 svazek písemností (1948) 2000 - 2006 (sign. P/14 - P/54) obsahující osobní spisy členů ČSBS, vzpomínky, novinové články a citace z literatury o odboji, dopis přednosty okresního úřadu z 26. 4. 2000 k setkání odbojářů, seznam účastníků a fotografie z tohoto setkání. Dne 12. 9. 2007 převzat balík článků, vzpomínek, údajů o odbojářích, usnesení PZO 1998-2002. V roce 2008 včleněny archiválie ze zrušeného fondu Sbírka -evidence kremací z doby fašistické okupace (EL NAD 1031), a to: seznamy zpopelněných v době fašistické okupace1941-1945 v krematoriu ve Strašnicích (kopie) - údaje o odbojářích z Rokycanska (doplněk k historii protifašistického odboje). V roce 2009 převzaty různé dokumenty (dokumentace, vzpomínky, úmrtí, články) z let /1914/-2008. V roce 2009 nález v archivu: tablo s fotografiemi popravených občanů Rokycanska v Praze na Pankráci za druhé světové války s doprovodným textem. V roce 2009 převzato Doplněk k publikaci Rokycansko v boji proti fašistickým okupantům - Rasová perzekuce rodin tzv. smíšených manželství. V roce 2010 převzaty různé písemnosti (odboj, okupace, písemnosti ČSBS Rokycany) 1947-2010. V roce 2011 převzat y různé písemnosti (např. seznam členů ČSBS k 15. 11. 2010, odhalení pamětních desek, různé vzpomínky atd.) V roce 2012 převzaty písemnosti z činnosti svazu, vzpomínky atd. V roce 2013 převzaty písemnosti z činnosti svazu: členstvo, vzpomínkové akce, vzpomínky 1996-2012.
Archivní pomůcky: Žádné archivní pomůcky
Název fondu (sbírky): Gymnázium Rokycany Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Rokycany Místo vzniku fondu (sbírky): Rokycany Časový rozsah: 1871-2000
Metráž: 0 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 22,93 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor není přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): Obecní gymnásium v Rokycanech (nižší reálné čtyřtřídní 1871-1881 ve školní budově za radnicí a nižší klasické čtyřtřídní s výukou latiny, řečtiny a kreslení 1898-1902 v nové školní budově v Plzeňské ulici), Obecné vyšší gymnásium v Rokycanech (klasické osmitřídní 1902-1903 v Plzeňské ulici), Jubilejní vyšší gymnásium císaře a krále Františka Josefa I. v Rokycanech (1903-1907, klasické osmitřídní, obecné 1903-1907, státní 1907; 1903-1905 v Plzeňské ulici, od roku 1905 v nové městské školní budově), C.k. jubilejní vyšší reálné gymnásium v Rokycanech či C.k. státní reálné gymnásium v Rokycanech (státní reálné osmitřídní 1908-1918), Státní čsl. reálné gymnásium v Rokycanech (osmitřídní, 1919-1939), Státní reálné gymnásium v Rokycanech (osmitřídní 1939-1949, čtyřtřídní 1949-1953), Jedenáctiletá střední škola v Rokycanech (1953-1959), Dvanáctiletá střední škola v Rokycanech (1959-1960), Střední všeobecně vzdělávací škola v Rokycanech (čtyřletá 1960-1969), Gymnázium v Rokycanech (čtyřleté 1969-1990), Gymnázium Rokycany (osmileté a čtyřleté - dosud, v nové školní budově u zemědělské školy, spolu se SOŠ, která je umístěna ve staré gymnasijní budově název: Gymnázium a Střední odborná škola Rokycany). Gymnásium Rokycany Tematický popis: 8 školních kronik 1898-1971, 2 fotoalba Trnavy (z družby s gymnáziem z tohoto města) 7 krabic (kartonů) zápisů z učitelských konferencí 1906-1949, 5 knih zápisů ze schůzí pedagogických rad a učitelského sboru od 31.8.1953 do 30.6.1981, 1 kniha písemných zkoušek 1938-1947, 1 kniha vyloučených žáků 1877-1880, 1 kniha školného 1873-1877, 80 třídních katalogů 1871-1948, 1 krabice (karton) inspekčních protokolů 1898-1947, 2 krabice (kartony) výročních zpráv 1918-1945, zřizovací listiny gymnázia, výroční zprávy, plakáty a pozvánky na akce, korespondence, 1 podací protokol od 6.10.1871 do 2.9.1881. Poznámky: Dne 21.2.1993 převzato 5 knih (z toho 4 školní kroniky z let 1942-1971), zápisy pedagogické rady, plány práce, písemné maturitní práce, komplexní hodnocení žáků, otázky u maturitních zkoušek aj. V roce 2000 převzato: a) 3 podací protokoly z let 1971-1992, instrukce, hodnocení školních let 1979-1990, dohody a smlouvy, další písemností týkající se řízení a údržby gymnázia, výchovy a vzdělání, osobní listy pracovníků z let 1964-1990, osobní listy žáků z let 1986-1996, přijímací a odvolací řízení z let 1979-1990, maturity, korespondence a j. b) stavební plány nerealizovaného SOU Rokycany a gymnázia z let 1979-1994 (191 paré ve 12 velkých krabicích). V roce 2002 převzaty spisy týkající se přijímacího řízení z let 1990-1997 (neúplné). V roce 2004 nalezena 1 přednáška - exkurs o náboženstvích, mystériích a o synkretismu. 2 školní vysvědčení z let 1875 a 1876 součástí fondu č. 483 - Sbírky křestních a výučních listů a školních vysvědčení. Téhož roku převzato 8 třídních výkazů 1953-1961. V roce 2007 převzata 1 kronika V. třídy 1917-1918 (1966). V roce 2011 pořízeny studijní kopie kronik (cd). Činnost KSČ v gymnáziu 1950-1971 součástí fondu č. 1174 - KSČ-ZO při gymnáziu Rokycany. Parte ředitele gymnázia Bohuslava Horáka 1942 součástí fondu č. 1169 - SOPV Rokycany.
Archivní pomůcky: Žádné archivní pomůcky
Další dokument, který by mohl být užitečný, je uložen ve Státním oblastním archivu v Plzni (http://www.soaplzen.cz/), jeho citaci jsme získali z bibliografie: KOMOROUSOVÁ, Ivanka. Odboj a osvobození v Západočeském kraji 1938-1945: bibliografie. Plzeň: Státní vědecká knihovna, 1981. 339 s. Bibliografie společenských věd; 19/1980.:
* PODOLKOVÁ, Miroslava. Ani mladí nesložili ruce v klín (Odboj mládeže na Rokycansku). Soutěž mladých historiků, 2, SOA Plzeň 1975, 5 s.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
26.05.2015 23:27