Josef Konstantin Miklík
Text dotazu
Dobrý den, sháním informace o osobě katolického autora Josefa Konstantina Miklíka (* 21. 3. 1886 Žopy u Holešova, † 9. 11. 1947 Obořiště). Měl psát do katolického konzervativního časopisu Rozmach, kde měl mimo jiné kritizovat T. G. Masaryka a K. Čapka. O Čapkovi měl prohlásit něco ve stylu: "Jediná kniha, která se od Čapka dá číst je Zahradníkův rok, protože patlání v zahrádce ničemu neuškodí." Chtěl bych se zeptat, z jaké doby tento výrok pochází a při jaké příležitosti byl vysloven/publikován. Dále mě také zajímají další životní osudy tohoto člověka a jeho vztah k "Hradu". Předem děkuji za doporučenou literaturu a přeji hezký zbytek dne.
Odpověď
Dobrý den,
Josef Konstantin Miklík se narodil 21. března 1895 v obci Žopy u Holešova a zemřel 31. 12. 1966 v Riu de Janeiru. (Část životopisných dat, které jste uvedl, patří jeho spolubratrovi P.ThDr. Josefu Miklíkovi narozenému 1.3.1886 Tlumačově a zemřelému 9.11.1947 na Svaté Hoře.) Vystudoval teologii na řádovém učilišti redemptoristů v Obořišti u Dobříše, kde byl v roce 1920 vysvěcen na kněze. V letech 1925 - 27 studoval na Univerzitě Karlově v Praze filosofii, historii a zeměpis pro středoškolské učitelství. Navštěvoval také Státní archivní školu. Po ukončení studií působil jako kněz v pražské arcidiecézi a současně jako externista vyučoval filosofii, teologii dějin a církevní právo v Obořišti. Angažoval se v různých církevních institucích a přispíval do řady katolických periodik. V letech 1931 - 1948 vydal více než dvacet knih různého žánru. V roce 1937 vyšla jeho kniha "Klíč k dobré literatuře...", která obsahuje Vámi uvedený výrok. Doslovně se zde píše: "Čapek, Karel: Zahradníkův rok. Před touto knihou Karla Čapka není třeba varovati. Patlání se zahrádkou je roztomilá věc".
V roce 1948 emigroval Josef K. Miklík přes Západní Německo a Francii do Španělska. Ve Španělsku pobýval dva roky a mimo jiné zde usiloval o založení českého a slovenského vysílání madridského rozhlasu. Poté odcestoval do Brazílie, kde kromě několika delších či kratších pobytů v Severní Americe a Evropě žil až do své smrti v roce 1966.
Více informací k životu a dílu Josefa Konstantina Miklíka můžete nalézt v níže uvedené literatuře.
Literatura a zdroje:
* RAFAJA, František. Exil a oběť. Josef Konstantin Miklík a Leo Gruber - jejich osudový úděl. In. Osobnost v církvi a politice : čeští a slovenští křesťané ve 20. století. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), 2006. ISBN 80-7325-097-7.
* Spor o smysl českých dějin. sv. 2. 1938-1989. 1. vyd. Praha : Torst, 2006. ISBN 80-7215-292-0.
* MIKLÍK, Josef Konstantin. Klíč k dobré literatuře aneb Seznam knih, knížek a knížeček výborně, dobře neb snažně udělaných téměř obecně žádoucích, užitečných a přístupných myslím čtenářů zdravých, jadrných a nepříliš odborných ... jako vzor ... pro lidi katolické, křesťanské a opravdové ... V Praze : Veřejná katalogická půjčovna knih u Ladislava Kuncíře, 1937. (citace výroku na s. 65)
* Josef Konstantin Miklík a "Klíč k dobré literatuře" / Timotheus Vodička ; Úvodní poznámku (s. 362) napsal František Rafaja
In: Akord. - Roč. 25, 2004/05, č. 7 (březen), s. 362-367. - 2005.
* MED, Jaroslav. Spisovatelé a krize demokracie. In: Česká literatura. - Roč. 56, č. 4 (září), s. 491-507. - 2008.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2010 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu