Josef Franta
Text dotazu
Dobrý den,
kde mohu najít podrobné informace o Josefu FRANTOVI ŠUMAVSKÉM (*1796 v Poleňce, +1857 v Praze)?
Odpověď
Dobrý den,
v roce 1975 vyšla tématicky ucelená kniha o životě a díle osobnosti Josefa Franty Šumavského, touto knihou je:
* KAŇÁK, Miloslav. Josef Franta Šumavský : [Životopisná studie s ukázkami z díla]. 1. vyd. Praha : Melantrich, 1975 (Knihovny, které vlastní publikaci:ABA001 [NK ČR Praha] -- prezenčně; BOA001 [Moravská zemská knihovna Brno] -- sign. PK-0073.934; CBA001 [Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice]; ZNG001 [Městská knihovna Znojmo] -- sign. SKL 821.162.3(1); ABD005 [PedF UK - Ústřední knihovna Praha] (Souborný katalog ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc).
(Již v roce 1965 vyšla obdobná práce Miroslava Kaňáka: Josef Franta Šumavský : ze života a díla. 1.vyd.Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1965 -ABD005 [PedF UK - Ústřední knihovna Praha]; ABA001 [NK ČR Praha] -- prezenčně; CBA001 [Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice]; LIA001 [Krajská vědecká knihovna Liberec] -- sign. A 52265; ZNG001 [Městská knihovna Znojmo] -- sign. SKL 371 ).
Životopisné údaje tohoto českého pedagoga, spisovatele a slovníkáře naleznete také ve spisu, který byl vydán u příležitosti 70. výročí smrti Jos.Franty Šumavského v srpnu 1927:
* Pamětní spis : Upomínka na slavnost pořádanou pod protektorátem sl. obecní rady Poleně a Polenky u příležitosti 70. výročí úmrtí Jos. Franty-Šumavského a II. sjezdu rodáků a přátel Poleňska 13.-15. srpna 1927. Poleň : Vzdělávací spolek Šumavský, 1928 (Ve fondu NK ČR: sign.54 K 6640 )
O svém mládí vypráví sám J.Franta Šumavský v knize:
* FRANTA ŠUMAVSKÝ, Josef. Mé mládí : Paměti. V Klatovech : Ot. Čermák, 1940 ( ABA001 [NK ČR Praha] sign. 54 H 11110; PNA001 [Studijní a vědecká knihovna Plzeň] -- sign. 912564 ).
Další biografické přehledy naleznete například v publikacích:
* Slovník naučný. Díl devátý. [Š-Vzývání svatých. Část 2, Turosik-Vzývání svatých]. V Praze : I.L. Kober, 1870
* VAVROUŠEK, Bohumil. Literární atlas československý : Obrazová historie naší literatury. [Díl] 1. V Praze ; v Bratislavě : J. Otto, 1932 [spr. 1933]
* Ottův slovník naučný : ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 9.díl. V Praze : J. Otto, 1888-1909 (heslo:Franta)
Samotné dílo Josefa Franty Šumavského můžete dohledat v Naskenovaných katalozích NK ČR (KATIF): http://katif.nkp.cz/ , Generální katalog I > Fink - Fž > Frank K-Franz, č. lístku 1064 - 1111, některé spisy je možné dohledat přes Online katalog NK ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2008 12:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu