-
To se mi líbí
-
Doporučit
DD, zajímalo by mne, kde se narodil Josef Daněk, sládek v pivovaru v Chlumci nad C., otec Vincence-Čeňka Daňka ( ČKD ) a vlastence Josefa Daňka, též sládka. Vím jen, že zemřel v roce 1861 v Chlumci. Podle věku ve kterém zemřel by se měl narodit v roce 1793.
Děkuji
Dobrý den,
"Rodina Daňků pocházela ze selského rodu ze Slepotic u Pardubic. Josef Daněk se vyučil sladovnictví v Pardubicích (jelikož statek přešel na jeho bratry) a později se stal nájemcem pivovaru v Květnově, v Cholticích a v Chlumci nad Cidlinou. Měl čtyři syny - Josefa, Antona, Vincence a Engelberta a dři dcery - Marii, Aloisii a Alžbětu."
Výše citovaný článek "Daňkové. Vincenc Daněk a jeho rodina" uvádí též manželku Josefa Daňka staršího - Marii Malíkovu. V době narození Vincenta Daňka (5. 4. 1826) žila rodina v Cholticích u Pardubic, kde měl jeho otec jako sládek pronajatý pivovar. Později se rodina přestěhovala do Chlumce nad Cidlinou a následně do Kutné Hory.
Josef Daněk starší se opravdu narodil v roce 1793. Konkrétně 6. 3. 1793 ve Slepoticích. Jeho otcem byl sedlák Josef Daněk, matkou Dorota Mandysová z Nemošic u Pardubic - viz matrika narozených 1785 - 1831 pro Slepotice, Bělešovice a Lipec ( http://195.113.185.42:8083/000-00509.zip (odkaz ke stažení) - strana 9,první zápis pro rok 1793).
* HOŘEJŠ, Miloš. Daňkové. Vincenc Daněk a jeho rodina, s. 43 - 52 In: STŘÍTESKÝ, Hynek, ed. Fenomén ČKD: příspěvek k dějinám pražského strojírenského koncernu Českomoravská-Kolben-Daněk. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014. 326 s. Práce z dějin techniky a přírodních věd; sv. 37. ISBN 978-80-204-3161-5.
* matrika narozených 1785 - 1831 pro Slepotice, Bělešovice a Lipec
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
31.10.2016 08:00