Josef Čapek: Povídání o pejskovi a kočičce (1. vydání)
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda není možné zjistit, který den bylo vydáno poprvé "Povídání o pejskovi a kočičce" od Josefa Čapka.
Odpověď
Dobrý den, na základě informací z lístkového katalogu Národní knihovny, v němž jsou evidovány povinné výtisky, a Lexikonu české literatury jsme zjistili, že kniha Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce byla poprvé vydána v roce 1929.
Povídání o pejskovi a kočičce : Jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech / Pro děti napsal a nakreslil Josef Čapek. -- [Praha] : Dr. O. Štorch-Marien, 1929.
Prameny:
Generální katalog I.: http://katif.nkp.cz/
Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1985-2008.
Dotaz:
Dobrý den,  děkuji za odpověď, rok jsem našla také. Přesné datum tedy zjistit nejde?
Odpověď:
Dobrý den, přesné datum jsme nedohledali, ale je možné určit, kdy kniha přibližně vyšla jaksi nepřímo. Z týdeníku Rozpravy Aventina, který vydával stejný nakladatel, jenž poprvé vydal Povídání o pejskovi a kočičce, lze vyčíst první zmínku o této knize, protože si v těchto listech nakladatel dělal reklamu pro své knihy. Poprvé je v Rozpravách Aventina o knize zmínka 5. prosince 1929, i s krátkou recenzí, a do rubriky Aventinské novinky je kniha aktualizována o týden později, tedy 12. prosince 1929. Z toho lze poměrně jistě usuzovat, že kniha vyšla na přelomu listopadu a prosince 1929.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2009 16:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu