Jobova noc František Hrubín
Text dotazu
Dobrý den,
na začátku bych ráda poděkovala za poskytnutí odkazů na různé recenze a sekundární literaturu na dílo Jobova noc od Františka Hrubína.
Ovšem nejsem si jistá v jedné věci,proto píšu Vám, jeslikož se odpovědi nikde nemohu dohledat. Chtěla bych se zeptat, zda-li se Jobova noc skládá ze čtyř zpevů či z pěti? V primární literatuře se tato poema skládá z pěti zpěvů (pátý je věnován Josefu Horovi), nicméně v jiné literatuře jsem našla, že původně se skládá ze čtyř zpěvů. Jak to prosím tedy je? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
vysvětlení, zda je Jobova noc složená z pěti nebo ze čtyř zpěvů, bychom mohli najít v jakémsi "rozboru" díla Františka Hrubína od Josefa Strnadela s názvem Není umění zpívati na jaře, uveřejněném v knize HRUBÍN, František. Jobova noc. Praha: Mladá fronta, 1959. S. 37-53.
"Jobova noc. Tak se měla jmenovat Hrubínova hra. Hrubín však hru nedokončil. Představa bouřlivé noci v něm však tkvěla dál..." Do této bouřlivé noci si stvořil Hrubín představu básníka Joba. Se starozákonním Jobem nemá ale Hrubínův Job nic společného. Obráceně čteno toto jméno znamená boj. "Hrubín komponoval svou skladbu do pěti zpěvů. Napsal ji v červnu 1945 na vyzvání E.F.Buriana, jako básnický manifest, jímž E.F.Burian zahájil po osvobození činnost svého divadla...při práci se řídil i požadavky, které mu kladlo scénické provedení, tj. časté opakování některých slok,...které měly význam pro zvukový účin recitace. Poprvé vyšla "Jobova noc" tak, jak ji Hrubín upravil pro D46 v roce 1945. Do dalších vydání ji upravil, totiž zbavil ji oněch pasáží, které byly vhodné pro jevištní přednes, ba možno říci - pro orchestrální provedení pod taktovkou E.F.Buriana. A pátý zpěv v dalších opravených vydáních básník vynechal celý. Tento zpěv byl totiž pointou, nutnou pro posluchače, ale zbytečně oslaboval účin básně pro čtenáře, který při čtení může vnímat lépe než posluchač recitace a který dospívá sám nebo je veden k pointě sice skrytěji vyslovené, ale stejně pádné...." Prakticky stejnými slovy popisuje vznik Jobovy noci Josef Strnadel v knize o Františku Hrubínovi. (STRNADEL, Josef. František Hrubín. Praha: Československý spisovatel, 1980.)
Rovněž v knize HRUBÍN, František. Až do konce poezie. Výbor veršů. Praha: Československý spisovatel, 1975., kde je Jobova noc také zastoupena, jsou  pouze čtyři zpěvy.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu