Joachim Meyer: Gründtliche Beschreibung der freyen unnd Udelichen kunst des Fechtens
Text dotazu
Dobrý den, je možné zjistit, zda existuje český nebo anglický překlad knihy Joachima Meyera: Gründtliche Beschreibung der freyen unnd Udelichen kunst des Fechtens, 1.vyd.Strassburg 1570? Případně jiný zdroj, kde by bylo možné alespoň najít 72 rytin, které kniha obsahuje? Děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den, kniha Joachima Meyera podle některých informací vyšla ve čtyřech vydáním, nám se v dostupných zdrojích podařilo nalézt pouze údaje o vydání v roce 1570 a 1600:
* MEYER, Joachim. Gründtliche Beschreibung der freyen Ritterlichen unnd adelichen Kunst des Fechtens, in allerley gebreuchlichen Wehren, mit vil schönen und nützlichen Figuren gezieret und fürgestellet. Straßburg : Berger, 1570. LXIIII, CVII, XLVII Bl.
* MEYER, Joachim ; STIMMER, Tobias. Gründtliche Beschreibung, der freyen Ritterlichen vnd Adelichen kunst des Fechtens, in allerley gebreuchlichen Wehren, mit schönen vnd nützlichen Figuren gezieret vnnd fürgestellet. Augspurg : Getruckt bey Michael Manger, Jn Verlegung Eliæ Willers, 1600.  lxiiii f., 1 l., cvii, xlvii f., 1 l.
Oba tisky jsou v digitalizované podobě dostupné v digitální knihovně, kterou buduje Bayerische Staatsbibliothek (Digitale Sammlungen - http://www.digitale-sammlungen.de/index.html?c=suchen&l=de):
* vydání 1570 - http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0002/bsb00024580/images/
* vydání 1600 - http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0002/bsb00024583/images/
Jednolivé stránky nebo větší celky je možné uložit ve formátu PDF (odkaz PDF-Download v pravém horním rohu obrazovky), doporučovali bychom Vám využít k vytváření dokumentů německou verzi stránek, anglická verze se při zpracování PDF dokumentů nechovala zcela standardně.
Anglický překlad vyšel v roce 2006 pod názvem "The art of combat", základní informace včetně obsahu knihy najdete na http://us.macmillan.com/theartofcombat. Podle dostupných zdrojů se tato kniha nenachází na území ČR, pokud byste měla zájem, předpokládáme, že by bylo možné ji vypůjčit prostřednictvím mezinárodní meziknihovní služby (http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/175-meziknihovni-sluzby).
* MEYER, Joachim. The art of combat : a German martial arts treatise of 1570. London : Greenhill Books ;  New York, NY : Palgrave Macmillan, 2006. 316 s.
ISBN 9781853676437 ; 1853676438 ; 1403970920 ; 9781403970923.
V češtině se nám bohužel nepodařilo objevit žádný překlad vydaný tiskem, Joachim Meyer a jeho kniha je samozřejmě zmiňován v publikacích věnovaných šermu a obrázky z Meyerovy knihy bývají často použity v menším množství pro ilustraci vývoje šermu či šermířské literatury.
Kromě výše zmíněných digitálních sbírek Bayerische Staatsbibliothek jsou text i ilustrace z knihy J.Meyera volně dostupné na internetu, a to včetně překladů do angličtiny a češtiny, obsahovou přesnost a kvalitu těchto překladů však nedokážeme posoudit:
* pouze obrázky - http://www.thehaca.com/pdf/JoachimMeyer.htm, http://www.freifechter.com/meyer_plates.pdf, http://www.higginssword.org/guild/study/manuals/meyer_illustrations/index.html
* německý text s anglickým překladem včetně obrázků - http://www.schielhau.org/Meyer.title.html
* německý text s obrázky - http://www.higginssword.org/guild/study/manuals/meyer/index.html, http://www.umass.edu/renaissance/lord/pdfs/Meyer_1600.pdf
* český text bez obrázků - http://myschwerk.webzdarma.cz/meyer.html
Šermířské škole Joachima Meyera se přímo věnuje stránka http://www.freifechter.com/resources.cfm?m=Resources, odkazy na další šermířské historické publikace jsou uvedeny i na http://www.sebu.cz/?docID=katalog_publikaci.
Použité zdroje:
* Verzeichnis der im deutschen Sprachbereich erschienenen Drucke des 16. Jahrhunderts (VD 16), Bayerische Staatsbibliothek - http://www.vd16.de/
* Verzeichnis der im deutschen Sprachbereich erschienenen Drucke des 17. Jahrhunderts (VD 17), Bayerische Staatsbibliothek - http://www.vd17.de/
* souborný katalog OCLC WorldCat - volně dostupná část na http://www.worldcat.org
* portál Karlsruher Virtueller Katalog - http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html
* English Bibliography 15th Century to 1901 (CD-ROM) - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_seznam_cd.htm#retrobb
* English Bibliography 1901 to 1945 (CD-ROM) - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_seznam_cd.htm#retrobb
* online katalog British Library - http://catalogue.bl.uk/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=blac
* Souborný katalog ČR - http://skc.nkp.cz
* Jednotná informační brána - http://www.jib.cz
* katalogy NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), Generální katalog I, II, Bibliografie 19.století (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx)
* Knihopis Digital - http://www.knihopis.org.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2009 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu